4 d'abril de 2009

E2S tanca campanya a Fuives amb el bateig de l’Anxaneta Fèlix

David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, abraçant l'Anxaneta Fèlix

“Em dic Anxaneta Fèlix, tinc un dia de vida i els meus padrins són els Castellers de Vilafranca”. Així es presentaria avui (si sabés parlar) el pollí més jove de la finca de Fuives (Olvan, Berguedà), la granja de rucs catalans més gran del món. I és que la primera colla castellera del país ha rebut avui el distintiu de Padrí d’Honor del Ruc Català 2009, i ha tingut el privilegi de batejar l’exemplar més nou de l’explotació. Els ‘verds’ s’han avançat una setmana a Pasqua, i han regalat al seu fillol una ‘mona’ gens convencional: una exhibició de pilars.

Una delegació dels Castellers de Vilafranca, encapçalada pel president, Miquel Ferret, i el cap de colla, David Miret, han acudit al bateig pràcticament sense temps per descansar del seu recent viatge a Flandes. Tots dos responsables han coincidit en remarcar l’honor que representa per a ells aquest premi a la seva tossuderia, entesa des del punt de vista de la perseverança, la constància i l’esforç com a entitat representativa de la cultura tradicional catalana.

David Miret ha destacat “les similutuds entre el ruc català i els castellers, perquè nosaltres, pel fet de ser la primera colla del país, això ens fa ser molt tossuts, molt tenaços”. El cap de colla reconeix en els rucs “aptituds molt positives, perquè són animals molt treballadors, molt constants, molt complidors i, sobretot, molt llestos”. Per això, des d’avui l’Anxeneta Fèlix és nou integrant de la colla, tot i que seguirà les evolucions dels seus companys sense moure’s de Fuives.

Els de vilafranca seran padrins honorífics durant tota la vida de l’Anxaneta Fèlix, però, sempre i quan compleixin amb l’únic requisit imprescindible: cada any, per Pasqua, li hanran de regalar la mona. La condició s’ho val: l’apadrinament d’honor costa 500 euros anuals (tot i que els apadrinaments normals només en costen 100).

El Padrí d’Honor del Ruc Català, que tindrà periodicitat anual, és un guardó instaurat aquest any per Fuives amb la voluntat de reconèixer el caràcter tossut des d’una òptica positiva a persones i entitats del teixit social i cultural català.

Divuit finalistes es disputaven l’apadrinament honorífic, entre els quals s’hi trobaven polítics, artistes, esportistes, empresaris i entitats que han destacat per la seva constància. Els Castellers només han trobat una forta competència amb el polític Joan Carretero (ERC), seguit de lluny per Artur Mas (CiU) i el pilot Isidre Esteve.

Entrevista de Catalunya Ràdio a David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca i recent padrí de l'Anxaneta Fèlix

Els castellers van fer una exhibició de pilars amb regust de mona


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn