23 de novembre de 2010

E2S redissenya la imatge de les Neules Sant Tirs i en desenvolupa el nou packaging

Nadal és a la cantonada, i les neules ja són a les prestatgeries dels establiments. La novetat d’aquest any, com a mínim per a E2S, és que el packaging de les millors neules del país, les de Sant Tirs, ha estat desenvolupat per nosaltres. Els dissenys de producte han anat acompanyats del redisseny de la pròpia marca, nascuda a l’Alt Urgell però actualment implantada a Puig-reig (Berguedà).

E2S ha desenvolupat i dissenyat les capses de neules fines (un disseny sobri, pràctic i vistós i amb un bon joc amb el negre), les neules tradicionals (una caixa d’estètica ‘retro’, amb tonalitats blaves, vermelles o verdes depenent de la cobertura) i les Neules d’en Romeu (especials per a pastisseria, un packaging elegant, ambm tonalitats negre i plata i dins del qual hi ha les neules d’alta gamma). En tots els casos, s’han fet capses diferents per a les neules sense cobertura, les de xocolata i les de xocolata blanca. En aquest moment, E2S està elaborant un nou packaging per a aquesta marca, per a una altra línia de producte.

De Sant Tirs a Puig-reig

La història de Neules Sant Tirs comença fa vint anys a l’Alt Urgell. Miquel Romeu i la seva dona, Enriqueta, solien viatjar fins a Ribera d’Urgellet, al Pla de Sant Tirs, per assaborir les delicioses neules artesanes que es produïen allà. “Barquillos Juanito, cómeme que estoy muy rico”.

L’any 1985 van compar-ne el taller, i van fundar les Neules Artesanes Sant Tirs. Amb el temps, el seu fill Quim s’ha encarregat de seguir amb l’empresa fundada pels seus pares, i que encara dirigeix Miquel Romeu.

Tot i que amb els anys han modernitzat els seus sistemes productius, Neules Sant Tirs es caracteritza per ser fidel als principis de l’elaboració artesanal i l’ús d’ingredients naturals. L’any 1994, el creixement de l’empresa va obligar a la família a fer un canvi d’ubicació. Neules de Sant Tirs va marxar de la Ribera d’Urgellet per instal·lar-se a Puig-Reig, al Berguedà, des d’on continua creixent fins al punt que avui ja projecta la construcció d’una nova planta.

El secret de les neules de Sant Tirs resideix en els ingredients, sempre productes frescos i naturals: farina de blat, sucre, lecticina de soja, greix vegetal i vainilla, és tot el que cal per elaborar la base del que no deixa de ser una galeta. Però no només això: la firma està elaborant unes noves neules de mantega, així com unes altres sense sucre, que és substituït per un edulcorant làctic que confereix al producte un regust de llet. De la mateixa manera, els Romeu ja preparen la producció de les seves primeres neules sense glúten, que podran fabricar a partir de la posada en marxa de les seves futures instal·lacions.

Unes postres històriques

Les neules són unes postres típiques de la gastronomia catalana, molt relacionades amb les celebracions nadalenques i es creu que són anteriors, fins i tot, a l’aparició del torró. S’han trobat referències que permeten afirmar que a Igualada, l’any 1470, a la Missa del Gall hi havia la tradició de decorar l’absis i l’altar major de l’església amb branques d’arbustos, de les quals es penjaven guirnaldes d’hòsties i neules, amb la finalitat de recordar les teranyines de la cova on va nèixer el nen Jesús.

Abans que els tions catalans comencéssin a cagar joguines, el que el tradicional tronc català deixava anar eren neules, torrons, fruita seca i altres llaminadures. Tant si les neules les veiem a les esglésies, ens arriben pel tió o bé per mitjà d’una panera, és un producte que omple les taules de totes les famílies, a Catalunya per Nadal, però molts països del món comencen a importar-les durant tot l’any, per barrejar amb els torrons, el cava, amb cremes o gelats.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn