10 de novembre de 2011

Internet Explorer 6, el compte enrere d’un navegador mític

Eladi Sánchez – L’Internet Explorer 6, el navegador per defecte del Windows XP llançat per Microsoft l’any 2001, té els dies comptats. Almenys això és el que volen els seus propis creadors, i el desig de la majoria de dissenyadors web.

Tot i haver sigut un excel·lent producte a la seva època (amb un 95% de quota de mercat), amb els anys s’ha convertit en un maldecap, ja que mentre anaven sortint versions més segures, ràpides i actualitzades del programa, o alternatives com Mozilla Firefox o Google Chrome, molts usuaris de Windows seguien utilitzant l’antiquada-versió-6, ja sigui perquè és el que tenen a la feina i no tenen opció a canviar-lo, perquè el seu sistema operatiu és anterior a l’XP, perquè no els importa i/o no els hi agraden els canvis, o per la desconeixença de la resta de navegadors.

En 10 anys, els usuaris de Windows XP no s’han vist forçats a actualitzar-se. Ho han fet si han volgut. En aquest període tan sols han aparegut 3 versions noves de l’Internet Explorer, mentre altres navegadors s’actualitzen constantment i de manera automàtica, amb millores de seguretat i rendiment. De fet l’IE6 és l’origen de moltíssims atacs de hackers degut als seus errors de seguretat, i no respecta els estàndards web que marca l’W3C (World Wide Web Consortium). Això fa que depenent del projecte, molts cops els dissenyadors web es vegin obligats a crear una versió del web expressament per aquest navegador, o els obliga a plantejar-lo d’una manera diferent, amb ‘trampes’ i ‘pedaços’ perquè es pugui veure correctament.

Importants aplicacions web i xarxes socials com Youtube, Facebook o WordPress prefereixen mirar cap endavant i invertir els seus esforços en desenvolupar noves millores enlloc de donar suport a IE6. En el cas de Youtube, l’usuari queda avisat de que fa servir un navegador obsolet, i el mateix Youtube li proposa que es descarregui versions més modernes.

Per potenciar l’actualització a la versió més recent del seu navegador (ja passen per la 9), Microsoft ha de fer constants esforços per intentar fer entendre als seus usuaris que els convé renovar-se. Fins i tot van arribar a comparar el seu IE6 amb la llet caducada.

A la pàgina IE6 Countdown (http://www.ie6countdown.com/),  es mostren els percentatges d’ús del navegador en diferents països de tot el món. L’objectiu és que arribi a l’1% mundial. A Espanya ja passem per el 1,4%, però de moment el 7,9% dels internautes de tot el món l’utilitzen (sobretot als països asiàtics, que hi segueix tenint molt pes).

Encara hi ha feina per fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn