27 de gener de 2012

Un documental d’E2S Productora treu a la llum la història dels emboscats

Els boscos del prepirineu van amagar milers de joves que no volien anar a la guerra, protegits per una xarxa de suport formada per masos i famílies rurals.

El documental, obra d’E2S Productora en coproducció amb Televisió de Catalunya i el Centre d’Estudis Lacetans, ha recollit els últims testimonis del fenomen i ha visitat alguns dels amagatalls durant tres anys d’investigació.

Després de dues preestrenes a Solsona (la ‘meca’ dels emboscats) i Barcelona, s’estrenarà al Canal 33 el divendres 3 de febrer (23:55 h), amb reemissions els dies 6 (12:00 h) i 9 (17:20 h).

Equip del documental: Dani Sala, Núria Sala, Esther Miralles, Sergio García, Mireia Fàbrega

El divendres 3 de febrer (Canal 33, 23:55 h) s’estrena Emboscats. Memòria d’una geografia secreta, un documental que revela la complexitat d’una història fins ara mai explicada: la de milers de joves catalans que van romandre amagats al bosc durant mesos, fins i tot anys, en plena guerra civil. Fonamentalment ho van fer per no anar a la guerra: a mesura que les seves lleves eren cridades a files, decidien no presentar-se i desaparèixer. Mentre altres creuaven la frontera amb Andorra o França, els emboscats van buscar refugi en balmes, coves o altres amagatalls, en una diària i silenciosa lluita per la supervivència.

El documental, coproduït per E2S Productora, Televisió de Catalunya i el Centre d’Estudis Lacetans, ha seguit la investigació d’Esther Miralles (co-directora de la pròpia peça) durant més de tres anys, i ha aconseguit entrevistar els últims testimonis del fenomen i redescobrir els amagatalls que han aguantat al pas de més de 70 anys.

A partir d’una quarantena de testimonis, l’obra ha procurat entendre la complexitat de la història dels emboscats, des dels motius que portava aquests joves a no anar a la guerra fins al conflicte moral que representa la deserció en un conflicte civil. En la interpretació hi han jugat un paper fonamental experts reconeguts, entre ells els historiadors Ricard Vinyes, el filòsof Josep Maria Terricabras, la periodista Carme Vinyolas o l’escriptor i monjo de Montserrat Hilari Raguer.

Una de les imatges rodades pel documental en una bauma.

Emboscats ha estat rodat entre el Solsonès i les comarques veïnes (bàsicament al Berguedà, el Bages i l’Alt Urgell), on es considera que hi havia més emboscats degut a l’espessor dels boscos, la difícil accessibilitat, un clima relativament suau en comparació de l’alta muntanya i la seva situació de camí cap a la frontera. De fet, Solsona ha estat considerada com la capital dels emboscats, i l’únic lloc al món amb un monument als desertors.

Per altra banda, Emboscats ens aporta una visió completament alternativa de la guerra civil des de Catalunya: per una banda, ens permet conèixer la quotidianitat de la rereguarda en el món rural; per l’altra, ofereix el punt de vista d’aquells que no van acudir a defensar el govern legítim de la República, un fet que no necessàriament els convertia en enemics seus.

Emboscats. Memòria d’una geografia secreta celebrarà dues preestrenes, al Teatre Comarcal de Solsona (28 de gener, amb invitació prèvia) i al CaixaForum de Barcelona (2 de febrer, entrades TR3SC). Després de l’emissió del 3 de febrer, el Canal 33 ha programat dues reemissions del documental, el dilluns 6 i el dijous 9.

 

FITXA DEL DOCUMENTAL

Títol: Emboscats. Memòria d’una geografia secreta

Durada: 60 minuts aprox.

Direcció: Dani Sala, Núria Sala i Esther Miralles

Producció Executiva: Dani Sala i Núria Sala

Producció Executiva TVC: Jordi Ambròs

Producció: Mireia Fàbrega

Producció delegada TVC: Ruth Llòria

Investigació: Esther Miralles

Fotografia: Dani Sala

Muntatge i postproducció: Núria Sala

Grafisme: Sergio García

Música: Roger Mas

Postproducció de so: Ramon Pujol

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn