1 de març de 2013

TV3 estrena NEGRE, un reportatge d’E2S Productora sobre l’economia submergida

 

Un dels testimonis protegits, en un fotograma del reportatge.
Un dels testimonis protegits, en un fotograma del reportatge.

Pràcticament tothom participa en l’econonomia submergida, ja sigui treballant en negre, pagant o cobrant factures sense IVA o bé acceptant-ho amb absoluta normalitat. D’aquesta premissa parteix el reportatge documental NEGRE, que procura analitzar els perjudicis que genera l’elevat nivell d’economia submergida a Catalunya i Espanya, però, sobretot, intenta entendre quins motius ens han portat fins on som. Amb tots aquests al·licients, NEGRE s’estrenarà el proper diumenge 10 de març (21:50 h) al programa 30 Minuts de TV3.

Durant el reportatge, una desena de testimonis que s’han mantingut en l’anonimat expliquen la seva relació amb l’economia submergida: una dissenyadora de moda que no té el negoci donat d’alta ni tan sols és autònoma, un aturat que paral·lelament fa reformes a domicili, un mecànic que té dues feines sense contracte, una monitora de gimnàs que fa actuacions en negre amb el seu grup de música, una mestressa de casa que va reformar tot el pis sense pagar IVA o un gestor que ajuda els seus clients a estalviar-se impostos, entre altres.

El metro de Viena no té barreres d'entrada. Tot un exemple de la consciència social.
El metro de Viena no té barreres d’entrada. Tot un exemple de la consciència social.

Els testimonis justifiquen la seva conducta dient que o no tenen alternativa, o bé estan cansats de veure com els seus impostos són mal gestionats. Així hem arribat a les taxes d’economia submergida més elevades d’entre els països desenvolupats: a l’estat espanyol, el 25% dels diners que circulen s’han generat a l’ombra, sense tributar a Hisenda o a la Seguretat Social. Només Grècia (27%) ens supera en aquesta estadística.

Causa o efecte? Els experts entrevistats a NEGRE (entre ells, els economistes Xavier Sala Martín, Arcadi Oliveres i Oriol Amat; el màxim expert mundial en economia submergida, Friederich Schneider; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego; o el president de PIMEC, Josep González) coincideixen en que l’economia submergida és una de les pitjors malalties contra l’estat del benestar, però, alhora, molts la justifiquen per la manca d’oportunitats del moment en què vivim.

Per a E2S Productora, és oportú i necessari abordar el problema de l’economia submergida en la seva complexitat, des de la quotidianitat fins als efectes nocius que provoca contra l’estat del benestar. El suport de Televisió de Catalunya, per mitjà de l’equip del 30 Minuts, ha estat vital perquè la productora cardonina pugui dur a bon port la seva inquietud per analitzar un dels fenomens que està marcant la crisi en què estem immersos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn