20 de març de 2013

Emotiva presentació del portal web Solsonès Memòria, dissenyat i programat per E2S

Un moment de la taula rodona, amb Esther Miralles (dreta) interpel·lant Francesc Casafont.
Un moment de la taula rodona, amb Esther Miralles (dreta) interpel·lant Francesc Casafont.

“Sempre més m’he recordat del soldat dels ulls blaus”. És una llarga història, millor que la busqueu a Solsonès Memòria (solsonesmemoria.cat), però va ser una de les frases que van fer emocionar la Sala de Cultura de l’Ajuntament de Solsona durant la presentació del nou portal de memòria històrica del Solsonès, creat per E2S a encàrrec del Centre d’Estudis Lacetans (CEL).

La impulsora i directora del projecte, Esther Miralles (investigadora del CEL i col·laboradora d’E2S), va escollir un format inusual i original per a l’acte: va reunir tres generacions a la taula, personificades en la figura de Francesc Casafont (aficionat a la història i excombatent republicà en una bateria antiaèria), Neus Mujal (professora d’HIstòria a l’IES Francesc Rivalta i activista en defensa de la memòria històrica) i Gerard Roca (estudiant universitari i autor de diferents treballs sobre memòria històrica, entre ells un llibre publicat).

La sala de Cultura de l'Ajuntament de Solsona va escoltar atentament les experiències intergeneracionals de memòria històrica.
La sala de Cultura de l’Ajuntament de Solsona va escoltar atentament les experiències intergeneracionals de memòria històrica.

Durant prop d’una hora, els protagonistes del dia van anar desgranant detalls de la memòria del Solsonès, en un acte que va servir, tal com pretenia Esther Miralles, per posar en valor la memòria oral, el record de les persones més enllà del que s’ha escrit sobre la Guerra Civil i el franquisme. De fet, Esther Miralles va qualificar el projecte Solsonès Memòria com una “còpia de seguretat” del record de persones que avui hi són però algun dia no ens ho podran explicar.

Solsonès Memòria és un portal web on es poden consultar les recerques realitzades per la secció d’història del CEL i algunes que no han sorgit de la institució. S’hi poden trobar anàlisis, dades, documents i arxius gràfics, entre ells els vídeos de memòria oral: entrevistes que ha anat realitzant el CEL en el transcurs d’aquestes recerques. Dins d’aquests testimonis s’hi inclouen els aconseguits durant el rodatge del documental Emboscats, que E2S va portar a Televisió de Catalunya en coproducció, precisament, amb el Centre d’Estudis Lacetans i on Esther Miralles va sumar-se a la direcció juntament amb Núria Sala i Dani Sala.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn