19 d'Agost de 2019

Dia de la Fotografia: obre els ulls i deixa’t impactar!

Tal dia com avui fa 180 anys, Louis Daguerre va posar les bases necessàries per al naixement de la fotografia: va presentar el daguerreotip, un aparell que, per primera vegada, permetia capturar una imatge. Gràcies a la química, Daguerre va aconseguir l’any 1839 que la imatge quedés en positiu, congelada en una placa de coure recoberta de iodur de plata. Per això, avui 19 d’agost se celebra el Dia Mundial de la Fotografia, una iniciativa impulsada fa tot just una dècada pel fotògraf australià Korske Ara, qui va decidir recordar anualment la gesta de Daguerre organitzant un concurs de fotografia, el World Photography Day.

La manera com es prenen i es mostren les fotografies ha viscut un canvi radical els darrers anys, en gran part, gràcies de la irrupció d’Internet que ha democratitzat la fotografia. El que no ha canviat és el poder de la imatge fotogràfica per construir i explicar grans narracions que contribueixen a la transformació de la societat.

I és que el poder de la fotografia per comunicar, denunciar, commoure i emocionar als ulls humans és innegable. D’entre la gran proposta d’esdeveniments que tenen la fotografia com a eix central, Visa Pour l’Image, que se celebrarà a Perpinyà entre els dies 31 d’agost i 15 de setembre, s’erigeix com un dels més importants del món en el camp del fotoperiodisme. La ciutat francesa, que ens queda a només a dues hores en cotxe, es tornarà a transformar (i ja són 31 anys) en una descomunal sala d’exposicions (gratuïta!) per mostrar (qüestionar i denunciar) cap a on va el planeta, des dels ulls de fotoperiodistes de tot el món.

Per a tot aquell que no tingui ocasió de desplaçar-se fins a Perpinyà, recordeu que podreu gaudir del Word Press Photo (també present al Visa Pour l’Image), la primavera vinent al CCCB de Barcelona.

Visa Pour l’Image exhibirà aquest 2019 un món turmentat, que remou consciències i eixampla mires. El festival dona cabuda des de les manifestacions dels armilles grogues, saltant l’Atlàntic per aturar-se a Mèxic per mostrar com els migrants intenten creuar als EUA; o com, a Uganda, un home intenta netejar aigua enredat en un llac de plàstic.

Paral·lelament al Visa Pour l’Image, també val la pena mencionar l’esdeveniment Les Rencontres de la Photographie (a Arles, França). El festival, que enguany compleix mig segle de vida i que és pioner en la mostra fotogràfica, ha aconseguit convertir la ciutat d’Arles (de només 60.000 habitants) en la meca de la fotografia mundial. Fins el 22 de setembre teniu temps de gaudir d’aquesta proposta espectacular. Exposicions inèdites, projeccions nocturnes, activitats, debats  conferències amb la fotografia de protagonista són algunes de les activitats més destacades dels Retrobaments d’Arles.

Sigui com sigui, si teniu l’ocasió, visiteu aquestes o d’altres exposicions fotogràfiques; obriu els ulls i deixeu-vos commoure pel poder d’una instantània. A E2S no perdrem l’oportunitat de ser-hi, deixar-nos impactar i aprendre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Segueix-nos a LinkedIn