16 d'octubre de 2019

Web gestionable: per què el CMS WordPress és el gestor de continguts més utilitzat del món?

En la majoria de casos, ja no ens podem imaginar una pàgina web estàtica, que no sigui gestionable. I quan pensem en un web dinàmic o gestionable ens ve al cap, de seguida, la paraula WordPress. Efectivament, el sistema WordPress és el més utilitzat al món: el 65% dels webs del planeta estan fets amb aquest CMS (content manager system). Resumidament, es tracta d’un programari (software) de codi obert (open source) que ens podem descarregar i instal·lar al nostre hosting o servidor per tal d’utilitzar-lo directament o modificar-lo.

Tanmateix, WordPress és un sistema amb un ventall tan ampli de possibilitats que, des d’E2S Creativa, com a experts en la matèria, creiem que convé entrar en alguns detalls:

  • No és el mateix WordPress.org que WordPress.com. El .org és el web propi del CMS, des d’on ens podem descarregar el software per instal·lar al nostre hosting i, si ho volem, modificar-lo ja sigui amb codi propi o per mitjà de pluguins o widgets. En canvi, el .com és un software-as-a-service (SaaS), un web on simplement et registres, esculls una quota i allà mateix et pots fer el teu blog o web. Per tant, quan a E2S fem un web basat en CMS WordPress, ens referim al .org.
  • WordPress pot servir tant per gestionar el web com per crear-lo, per mitjà d’una multitud de plantilles tant gratuïtes com de pagament (premium). Però també pot servir, únicament, per gestionar un web completament fet a mida (fins i tot, un web estàtic de fa temps). A E2S dissenyem els webs completament a mida, fem la maquetació web a imatge exacta del disseny aprovat i, després, instal·lem el CMS WordPress i l’adaptem al web.
  • Per la popularització de WordPress, s’ha relacionat aquest sistema amb problemes de seguretat, quan no té res a veure amb al CMS sinó amb les seves plantilles gratuïtes. Certament, la seguretat total no existeix, i la utilització de plantilles gratuïtes per fer el teu web comporta més risc: si milions d’usuaris utiltizen una mateixa plantilla, un hacker que aprengui a atacar aquesta plantilla en podrà atacar milions. En canvi, a E2S fem webs completament a mida, únics i singulars, i instal·lem WordPress únicament com a gestor de continguts per fer que la seva gestió sigui còmoda, fàcil i, sobretot, actualitzable. La seguretat és absoluta.

Amb aquestes premisses sempre presents, WordPress és la solució que més ha fet créixer el contingut a Internet en la darrera dècada perquè, a més, la seva popularització l’ha fet créixer de forma exponencial. A E2S utilitzem altres sistemes de gestió de continguts perquè hi ha clients i projectes amb preferències ben diferents i perquè és cert que no tot el que necessitem programar és possible fer-ho amb aquest CMS, però sempre que podem emprar WordPress intentem exprimir-ho al màxim. Entre els seus avantatges, destaquem aquests:

  • És molt fàcil d’actualitzar i mai no queda obsolet. Un gestor fet a mida té el problema que queda desfassat en poc temps i s’ha d’actualitzar sovint de forma manual, amb el gran volum de feina que comporta. A més, l’ideal és que ho actualitzi qui ho ha fet, i no sempre és possible per múltiples motius. Certament, el millor és que les modificacions al CMS les fem per codi i no per mitjà de pluguins modificats perquè aleshores sí, que poden no actualitzar-se quan ho fan els temes instal·lats.
  • Obté un molt bon posicionament. Més enllà de la feina de posicionament que puguem fer de forma manual, disposa de diferents pluguins dedicats expressament al SEO.
  • Disposa d’extensió pròpia per a e-commerce (WooCommerce), que està creixent de forma exponencial. Per tant, amb WordPress pots tenir la teva botiga online.
  • Disposa d’un gran nombre d’extensions (més de 12.000), que van des del vlogging (blog en vídeo) fins a crowdfunding (micromecenatge), passant per e-mail marketing o optimització de la velocitat de càrrega.
  • Si ho vols, et permet monetitzar el contingut per mitjà del display d’anuncis (tipus Google AdSense). La majoria de webs no ho necessiten, però si és el cas, tens aquesta possibilitat.
  • Com a CMS és completament flexible, ja que pots tenir un web 100% dinàmic o bé deixar-lo estàtic a excepció (per exemple) de l’apartat de blog.
  • L’experiència d’usuari del gestor WordPress és molt àgil i la curva d’aprenentatge, completament ascendent. Qualsevol usuari, sense més coneixement, pot gestionar un web que estigui ben plantejat i ben enllaçat amb les funcionalitats del CMS WordPress.

Per tot això i per molts més motius, a E2S som ferms defensors de WordPress per a la construcció del 90% dels webs que surten de casa nostra. Això sí, apostem per webs dissenyats i maquetats absolutament a mida, únics i singulars, i posteriormanet programats per a la seva gestió per mitjà del CMS WordPress instal·lat per darrere. És una fórmula segura, àgil i que permet una experiència d’usuari (per a aquell o aquells que porten la gestió del web) enormement satisfactòria.

Tenim tant a explicar-te sobre WordPress que necessitaríem desenes d’articles. Si en vols saber més, contacta amb nosaltres. Estarem encantats de fer-te arribar la nostra proposta 🙂

T’agraden aquests articles? Segueix-nos a Linkedin i no et perdis cap detall.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn