10 de setembre de 2021

Sir Roger Bannister, l’atleta que va desafiar la mort: #026 història de la setmana

“L’home que pot anar més enllà un cop l’esforç es torna dolorós és l’home que guanyarà”. Pot semblar l’eslògan d’una campanya de Nike, però la frase és de Sir Roger Bannister, l’atleta que el 6 de maig de 1954 va fer el que semblava impossible fins aleshores: córrer una milla (1.609 metres) en menys de 4 minuts.

Bannister va rebaixar el rècord existent en només dos segons: de 4:01.3, en possessió del suec Gunder Hägg, a 3:59.4. Però van ser dos segons que van servir per trencar una barrera psicològica. Fins aleshores, hi havia la creença que era impossible córrer una milla per sota de 4 minuts i, que si s’aconseguia, es posava en risc la salut de l’atleta.

L’Everest de l’atletisme

La fita que va assolir Bannister es veia com “el màxim objectiu esportiu possible”, tan “inabastable com l’Everest”. Però era una barrera més psicològica que física: la ment frenava el cos davant un suposat risc per córrer massa ràpid durant massa temps. Un obstacle que Bannister va superar entrenant amb mètodes científics i estudiant la mecànica del córrer. En definitiva, va redefinir què pot aconseguir el cos humà.

El rècord de Bannister va obrir la porta a milers i milions d’atletes que, dia a dia, intenten batre les seves marques, superar-se. Mentrestant, Bannister es llicenciava en medicina i es convertia en neuròleg. I anys més tard publicava assajos sobre la fisiologia de l’exercici, les malalties del cor i aspectes neurològics. Perquè el que el nostre cos pot aconseguir, la majoria de vegades, és a la ment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn