9 d'agost de 2019

#018 Idea de la setmana: L’economia circular ja circula

Produir, consumir i reutilitzar. Aquesta seria, de manera molt sintètica, la definició d’economia circular, una tendència que cada cop agafa més força i que marcarà, segons els experts, el sistema productiu de les pròximes dècades.

En el futur, abandonarem el sistema lineal actual basat a consumir recursos i en produir a partir de matèries primeres: fabriquem, utilitzem i llancem. Una seqüència que vol trencar l’economia circular, basada en el residu zero i a la qual s’apunten les grans marques per demostrar que també es preocupen pel medi ambient i, sobretot, perquè reutilitzar serà més rendible que consumir matèries primeres (cada cop més escasses i cares).

És el cas d’Adidas, que fabrica cada any 5 milions de vambes amb plàstics reciclats: cada parell de sabatilles està fet amb 11 ampolles de plàstic. Una iniciativa que un altre gegant del material esportiu, Nike, ja va dur a terme fa gairebé una dècada: va fabricar la samarreta del Barça amb polièster 100% reciclat a partir de 8 ampolles de plàstic.

Ara, Nike també dona una ‘segona vida’ a les vambes velles, que recicla juntament amb restes d’excedents i en fa calçat, roba i, fins i tot, superfícies de primera qualitat com pistes d’atletisme, camps de gespa, terres de gimnàs o parcs infantils.

Per altra banda, s’han creat plataformes com Recyclia, que, en col·laboració amb l’empresa Revertia, dona una segona vida a aparells elèctrics i electrònics. L’any passat van contribuir a reutilitzar 15.400 quilos d’aparells elèctrics, que va evitar l’emissió de 120 tones de CO2 a l’atmosfera, les que generaria un cotxe que fes 726.000 quilòmetres.

També tenen cura del medi ambient empreses com Jeanologia, que ha presentat un nou model de produir texans: basat en la digitalització i la sostenibilitat, redueix els temps i simplifica processos. Produeix de manera més ràpida, més eficient i garanteix zero contaminacions alhora que estalvia un 85% d’aigua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn