20 de setembre de 2019

#024 idea de la setmana: l’emmagatzematge energètic, un repte apassionant

El mercat mundial de l’emmagatzematge d’energia passarà de 12 a 158 GWh el 2024. És a dir, el mercat global es multiplicarà per 13, segons es desprèn de la investigació realitzada per Mackenzie Power & Renewables. Això ve donat pel fet que l’emmagatzematge d’energia és un dels grans reptes de la tecnologia, sobretot en el camp de les energies renovables.

Hi ha diversos factors que motiven la innovació en aquest sector: incentius estatals, emmagatzematge residencial, reducció de tarifes, etc. Però, sobretot, l’eficiència i la sostenibilitat de l’energia del futur. Actualment, existeixen diversos projectes europeus que treballen en aquesta direcció, com l’emmagatzematge solar subterrani de RAG Àustria. O el projecte de Uniper, que va construir una planta d’energia a gas (power to gas) anomenada Windgas, una primícia mundial que ara té el repte d’emmagatzemar energia eòlica en la xarxa de gas natural.

No obstant això, el sector de l’emmagatzematge d’energia és molt ampli i engloba camps com el de les bateries. En aquest sentit, un equip d’investigadors associats a Tesla ha estat treballant en cel·les d’ió-liti amb major densitat energètica, una tecnologia de bateries de liti metàl·lic. Durant tot aquest temps, s’ha considerat que les bateries d’electròlit sòdic eren la millor alternativa per a les bateries dels cotxes del futur, però aquest nou descobriment (liti metàl·lic) podria oferir una opció superior, tant en durabilitat com en costos de producció.

Des de formes per a emmagatzemar energia sobrant (com les bateries de zinc-aire de Power2Flow), a noves barreges entre components, la tecnologia avança per a oferir possibilitats d’emmagatzematge no només més duradores, si no prou eficients perquè no necessitin carregar-se mai durant la seva vida útil. Amb un sistema així, unit a una font d’energia renovable, es garantiria un subministrament uniforme i estable, a més de sostenible. Així doncs, investigar en aquest camp s’anticipa com una tendència clau en els pròxims anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn