4 d'octubre de 2019

#026 idea de la setmana: startups que fan saltar la banca?

Què passa quan la innovació tecnològica irromp en les finances? Doncs que poden sorgir idees disruptives, que trenquen esquemes i revolucionen un sector o diversos. I això està passant, cada vegada amb més força, gràcies a Fintech. Un concepte de negoci que redefineix aquells serveis financers que fan servir la tecnologia per facilitar la vida al client i millorar l’experiència d’usuari. Una forma diferent de gestionar els diners i que té la base a les startup. Empreses com Mooverang o Zank, que mitjancen en tots els àmbits del sector financer.

La tendència indica que aquest sector creix de forma exponencial, posant en risc la manera que tenim d’entendre les finances tradicionals. I això tindria una víctima directa: els bancs. Les empreses fintech van començar a brollar després de la caiguda el banc d’inversions Lehman Brothers, que va deixar molt tocada la imatge de la banca tradicional. Els inversors van buscar alternatives i, observant la seva fiabilitat, van confiar cada vegada més en aquestes empreses. Advertint l’evolució de les startup fintech, la banca ja comença a moure i a tractar de trobar alternatives que li permetin introduir-se en aquesta nova manera de fer finances.

Un exemple el trobem al Banc Sabadell, mitjançant la seva proposta d’Innocells, la seva nova branca d’inversió digital. Un sistema que ajuda a construir noves startup o inverteix en elles (un servei crowlending), per tal de fer-se un lloc en aquest nou sistema mitjançant una nova estratègia digital. No obstant això, aquesta només és una idea que demostra un fet: la banca necessita renovar-se, adaptar-se a les noves tendències per no morir i acostar-se a clients cada vegada més tecnològics.

Les TIC ja van canviar sectors com la música i el periodisme, i ara és torn per a les finances. Major control dels diners i de les inversions des d’un smartphone, atorgant agilitat, seguretat i senzillesa als moviments financers, són les seves principals armes. Les empreses fintech han entrat amb força i reclamen una bona porció del “pastís” que es repartia la banca. Mentrestant, aquesta tracta de sobreposar-se al cop i adaptar-se a la nova tendència, abans que sigui massa tard. Nous projectes, nous estils de banca (cooperativa, com Caixa d’Enginyers) per afrontar un futur sense oficines físiques i més digital.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn