11 d'octubre de 2019

#027 idea de la setmana: comprar, utilitzar… regalar

Ha tornat amb més força que mai. El vell sistema d’intercanvi, la transacció que margina els diners i posa les ‘espècies’ al centre, viu actualment una etapa daurada. Empès per la creixent conscienciació de la societat cap al medi ambient i per les per les eines que posen a l’abast les TIC, els mots “intercanvi”, “reutilitzar” i “compartir” estan més en voga que mai.

Com avançàvem, darrere de l’auge de la cultura de l’intercanvi hi ha dos grans ‘culpables’. Un és el nou enfoc de l’activitat econòmica que, conscient que els recursos de la Terra són limitats, té en compte el medi ambient i el desenvolupament sostenible. El segon ingredient imprescindible perquè la pràctica de l’intercanvi estigui tant en forma són les plataformes digitals, que han aplanat el camí (i de quina manera!) perquè persones amb interessos comuns o amb demandes i necessitats que es complementen es posessin en contacte d’una manera molt àgil, directa i eficaç. Gràcies a les eines i aplicacions digitals s’han creat verdaderes comunitats de persones que sense compartir barri (ni tan sols ciutat o país) es troben (online, és clar) per ajudar-se i compartir béns o serveis. I, per tant, per comercialitzar sense diners, reduint el consum, reciclant, reutilitzant béns i conformant comunitats deslocalitzades.

Trobem múltiples exemples d’aquesta tendència. Al carrer, ja fa anys i panys que s’organitzen (amb més o menys fortuna) mercats de segona mà i d’intercanvi; i també des de fa uns anys trobem els bancs d’hores o de temps, sistemes pels quals les persones intercanvien habilitats sense utilitzar diners, únicament comptabilitzant les hores de servei prestat i rebut. Sovint, a través de plataformes digitals, es convoquen esdeveniments com les Swaps parties, trobades divertides entre amics per intercanviar roba. En paral·lel han sorgit múltiples webs i apps que tenen com a finalitat posar en contacte gent que vol intercanviar, regalar o simplement trobar alguna cosa gratis. Si seguim amb la roba, especialment la de nadons i nens, trobem els webs de Creciclando, Wikimums o Grownies, o en el sector de roba per a dona Ropadona o Pretachanger (a França).

Recentment ha nascut l’app Gratix, que amb una estètica que ens recorda molt a l’exitós Wallapop, té per objectiu donar una segona vida a allò que ja no fem servir i obtenir allò que necessitem sense pagar, evitant així la generació de residus i el malbaratament de recursos. A Gratix qui dona obté un o més punts dins del que s’anomena ‘karma’, un sistema per controlar i per evitar que hi hagi qui molt demani i poc regali. Gratix no descobreix la sopa d’all i té darrere seu una llarga llista de pàgines web antecessores amb semblants funcions i filosofia. Sindinero.org, que recopila webs en les que els usuaris posen a disposició objectes que ja no els són útils, nolotiro.org (on es regalen objectes sense cap condició), freecycle.org o telodoygratis.com, són només alguns exemples.

I davant d’aquest canvi de paradigma, en el que cada cop més les transaccions esquiven la moneda, nosaltres ens preguntem si el sistema econòmic i de l’estat del benestar (basat en l’intercanvi monetari) trontollarà. Com serà la recaptació tributària en una futurible societat de l’intercanvi? Potser convindria que els governs hi anessin rumiant…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn