13 de març de 2020

#049 Idea de la setmana: l’empresa flexible

Captació de talent, arrelament empresarial, major productivitat i augment del benestar. Això és el que persegueixen cada dia més empreses, conscients que els professionals cada vegada donen més importància a factors diferents al salari. Per això, arrela el concepte d’empresa flexible.

El boom del teletreball

El primer concepte que se’ns passa pel cap quant parlem de flexibilitat laboral i que està guanyant protagonisme, almenys a Espanya, per la situació del coronavirus: és el teletreball. En diversos països d’Europa ja fa temps que s’instaura, ja que els estudis demostren que fer un 20% de les hores laborables des de casa millora la conciliació i, per tant, el benestar. No obstant això, a Espanya el teletreball ha estat un recurs poc utilitzat. Fins ara.

Vodafone va enviar a casa a 2.200 treballadors per continuar les seves jornades laborals. Empreses com BBVA, Iberdrola o Endesa van en la mateixa línia, així com moltes altres. És possible gràcies a la tecnologia, de la qual no sempre es treu tot el profit, a poc a poc es va produint un canvi en la cultura laboral espanyola, de marcat caràcter presencialista, cap a una més flexible i àgil. La llàstima, tot s’ha de dir, és que aquest canvi es vegi potenciat de la mà de la por i no de la voluntat política o l’aprofitament de la tecnologia.

La flexibilitat, més enllà del teletreball

Però el teletreball no és, ni de bon tros, l’única opció de flexibilitat laboral. Una altra opció, cada vegada més estesa, és la retribució flexible, tal com ha implementat Bipi per a altres organitzacions. Un tipus de salari en espècies, destinant una part de la retribució bruta a la compra de productes exempts d’impostos i de necessitat per als empleats i empleades. Des de formacions, tiquets de restaurant o llar d’infants a, fins i tot, cotxes personals.

D’empleats a socis

De l’anterior punt també ha sorgit en diferents empreses la possibilitat d’anar una mica més enllà, incloent-hi als propis treballadors dins del repartiment de beneficis de l’empresa, a manera de retribució flexible. Una manera de fidelitzar un membre del teu equip amb un valor especial en el teu negoci, d’implicar-lo més en el negoci. Empreses com Euroquímica fa anys que du a terme aquesta iniciativa.

Valor, no temps

Des dels temps de la revolució industrial, sempre s’ha valorat el temps dedicat a un treball més que el valor d’aquest treball. I, malgrat que les reformes laborals sembla que van en aquesta mateixa direcció, la cultura empresarial comença a decantar-se per destacar el valor d’una feina, per sobre del temps dedicat. Exemples els trobem en empreses com IBM, amb una política de treball orientada a objectius, per tal de motivar els seus empleats, augmentant productivitat i eficiència. Per la seva banda, Zurich Seguros ha incorporat el concepte Flexwork, els resultats, segons els seus mesuraments, són realment positius en productivitat i compromís.

La flexibilitat laboral és un dels millors esquers per a la captació de talent. La possibilitat de conciliar vida professional i personal és un dels aspectes més remarcables per part dels treballadors a l’hora d’escollir un lloc de treball. Les organitzacions s’han adonat d’això, així com de la necessitat de tenir contentes a les persones que conformen la seva empresa, augmentant el seu compromís, motivació i productivitat. Aquelles empreses que vulguin tenir un futur brillant, hauran de ser capaços de ser flexibles i saber adaptar les necessitats de mercat a les necessitats personals dels seus empleats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn