8 de maig de 2020

#057 idea de la setmana: del ‘zumping al ‘metavers’, el coronavirus transforma internet

El confinament està canviant irreversiblement la nostra interacció amb la xarxa. A part de treballar o mantenir cert contacte social, fem activitats que fins fa poc no haguéssim pensat, com jugar al parxís en línia amb desconeguts o tallar amb la nostra parella mitjançant videotrucades (el que actualment es coneix com a zumping).

Era d’esperar que amb el confinament l’ús de la xarxa canviés. S’ha produït un gran increment de consum i algunes plataformes han hagut d’adaptar-se a això, ja que s’han vist aclaparades per un excés d’ús. No obstant això, s’ha adaptat tant la xarxa al nostre dia a dia, que la relació personal que tenim amb internet s’està tornant realment estreta.

Fins i tot tenint una estranya relació amb la llunyania. Fa no gaire, fer una partida de parxís a casa no semblava massa atractiu. En canvi, ara grups d’amics s’ajunten per fer una partida. I si no hi ha amb qui jugar, sempre es pot fer amb algun desconegut. Tot i la distància, s’aconsegueix generar nous tipus d’interacció social. El Co-Watching que està implementant Instagram, és un altre tipus d’exemple on es busquen noves maneres que es mantingui el contacte social.

La creativitat per reinventar

Com sempre, la inventiva humana acaba sent una gran solució a problemes. Els nens i joves han estat un bon exemple i enllaça amb el que s’ha explicat anteriorment sobre les múltiples possibilitats de connexió. Aquests dies, a casa, alguns pares s’han quedat atònits davant d’uns fills que combinen el joc en línia amb els amics amb una trucada de vídeo per anar comentant la jugada, o que es connecten al Meet només per veure i fer una ‘lluita’ virtual.

La fotografia, per exemple, és una professió que s’ha vist especialment afectada pel confinament. No obstant això, no ha impedit que es puguin fer bones fotografies. Sense moure’s de casa? Doncs així ho fa Tim Melideo, un fotògraf acostumat a viatjar que, impedit, ha decidit fer el seu propi reportatge de viatges a través de fotografies extretes de Google Street View a les que després dona un fabulós tractament.

Molta gent té un rellotge intel·ligent o una polsera d’activitat. Amb la quarantena semblaven objectes destinats a l’oblit durant un temps, però resulta que s’estan utilitzant amb més freqüència. Com és possible? Doncs mitjançant noves funcionalitats, com la que detecta la freqüència amb què ens rentem les mans i ens avisa quan ho hauríem de fer. La xarxa ja ens recorda fins als més senzills mecanismes i, gairebé, frega el control. És un tema que en els últims dies ha estat actualitat per la polèmica de la Universitat de Granada i el ‘proctoring’.

¿Metavers?

Encara que soni desgavellat, algunes persones ja visualitzen aquest món com el futur d’Internet. Un univers paral·lel, virtual, on poder experimentar o fer coses que ens són difícils en el món físic. El Washington Post, en la seva secció de videojocs, va fer una anàlisi sobre si Fortnite es podia estar convertint en una mena de metavers on els usuaris tenien una “segona vida”, donades les possibilitats que ofereix en un moment, en el qual moltes ens són negades. Es tracta d’una idea que ja va ser anunciada temps enrere pel CEO d’Epic Games.

Sigui d’una manera o d’una altra, sembla clar que després de la pandèmia del coronavirus la relació amb internet no serà la mateixa. Algunes de les noves costums adquirides o les possibilitats que s’estan descobrint jugaran un paper clau en un futur no molt llunyà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn