5 de juny de 2020

#061 idea de la setmana: JOMO, l’alegria de perdre’s coses

Les xarxes socials i els smartphone tenen un protagonisme tan gran en el nostre dia a dia que s’han desenvolupat termes propis amb relació al seu ús o el seu excés, com la nomofòbia o FOMO (Fear Of Missing Out). Ja gairebé ningú entén la vida sense la xarxa, encara que l’ús abusiu al qual la quarantena sembla haver impulsat una tendència coneguda com a JOMO (Joy Of Missing Out).

La híperconnectivitat i llibertats que ofereixen aquestes tecnologies semblen no haver-se tornat del tot reals, creant la sensació contrària. Menys units i connectats que mai, amb una necessitat imperant d’estar present i saber què es cou a la xarxa. Aquesta estressant idea s’ha vist incrementada per l’ingent repunt de l’ús de dades durant el coronavirus i algunes tendències com el teletreball mal entès, en el qual en molts casos s’han traspassat límits entre vida professional i personal, per exemple.

L’excés de connexió, desconnecta

El desgavell emocional que causa aquesta situació obliga a escapar, desconnectar de les xarxes i internet per tornar a connectar. Diversos estudis duts a terme per diferents professionals revelen que aquelles persones que van patir una restricció en l’ús de les xarxes, al final, tenien uns índexs de felicitat més alts que aquells que van continuar sense problemes amb l’ús de les xarxes.

Així doncs, amb aquesta idea es potencia la desconnexió com a fórmula de negoci. No només desconnectant de la vida laboral i descansar, sinó de tot el món i de la realitat exterior. Un reset en tota regla que ja ofereixen diverses destinacions turístiques en ambients rurals, reserves naturals o estades totalment aïllades de qualsevol aparell electrònic. Però la tendència JOMO no només s’ofereix com a reclam turístic, sinó que hi ha altres opcions com apps que t’ajuden a desconnectar, com ForestBrainwave Tuner Lite o Offtime. Alternatives per oferir el luxe de poder apagar el telèfon sense preocupacions.

El plaer de no fer res

Dins el concepte de FOMO també trobem la por a perdre’s plans, a veure’ns “obligats” a sortir de casa fins i tot quan no volem pel neguit que sentim a perdre’ns alguna cosa bona. Durant aquest confinament ha sorgit un sentiment semblant a causa de l’excés de temps, ja que semblava imperant ocupar aquest temps fent de tot: cursos, llegir, exercitar-se, aprendre alguna cosa nova, teletreballar, cuinar, etc. Sembla que, si no ocupem aquest temps amb una activitat que considerem productiva, sorgeix la insatisfacció i el desassossec per considerar que no fem el que s’ha de fer.

Diversos experts, conscients d’aquest succés, han recomanat recordar que no fer res, entès com descansar i desconnectar tranquil·lament, té un gran poder sobre nosaltres. Fer el que ens ve de gust en aquest moment, sense haver de canviar contínuament els nostres plans per fer alguna cosa considerada “millor” és una cosa positiva. No sentir la necessitat d’apuntar-nos a tot per la pressió social és una de les bases que sustenta i alimenta la creació de JOMO, la felicitat de perdre’s coses.

Desconnectar, una defensa contra les fake news

Un dels grans problemes que la xarxa ha enfrontat durant la pandèmia ha estat l’aclaparadora quantitat de fake news que han recorregut internet. Moltes han creat confusió i fins i tot han provocat algun accident. Així mateix, la sobre informació negativa a la qual ens hem vist sotmesos té repercussions psicològiques, generant por i inseguretat. Això ha provocat en moltes persones l’inici de rebuig davant les xarxes, amb la necessitat de racionalitzar el seu ús per tal de filtrar aquest excés d’informació, així com evitar aquestes notícies falses.

Les xarxes ens permeten un univers infinit de possibilitats però, com tot, cal un control i un ús responsable. Les xarxes socials també generen addicció, generant tota mena de problemes. Per això, hi ha projectes que tracten de lluitar contra l’excés d’ús, com l’iniciat per l’Ajuntament de València. Hem d’aprendre a diferenciar i racionalitzar, educar-nos millor en l’ús d’una eina que ens ha d’ajudar a connectar i no a causar-nos problemes i mals de cap. JOMO neix per això, per entendre com gaudir del que volem fer i no viure sempre connectats.

Una resposta a “#061 idea de la setmana: JOMO, l’alegria de perdre’s coses”

  1. Elisa Claret ha dit:

    M’encanta la idea, JOMO. No em quadra el fet de necessitar app’s per desconectar 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn