3 de juliol de 2020

#065 idea de la setmana: ‘legaltech’, la transformació digital a l’advocacia

Cap al 2007, amb la crisi econòmica molts despatxos d’advocats es van adonar de la necessitat de fer més eficient la seva tasca i abaratir preus. Amb aquesta llavor va començar a potenciar-se un terme amb prou feines conegut fins al moment: legaltech. Va ser l’ocasió en la qual la tecnologia es va començar a obrir pas en un sector tradicionalment reticent a canvis, on diverses startups van començar a veure la llum i s’oferien programaris i solucions legals fins llavors desconegudes.

I si alguna cosa hem après després del coronavirus és la importància de guanyar eficiència i, sobretot, de la necessitat de digitalització. Quan es parla del terme legaltech normalment es fa referència a la tecnologia que modifica la pràctica tradicional del dret, malgrat que vas més enllà. No es tracta només de comptar amb noves eines, sinó la d’implementar una nova cultura digital en el sector. Ja hi ha diversos centres de formació que treballen en aquesta línia, com la Universitat de Salamanca amb el Màster Legaltech i Gestió Digital de l’Advocacia.

Un sector en auge

Han estat moltes les startups o empreses que han volgut fer-se un lloc en aquest nou mercat. Moltes neixen amb l’objectiu de reduir la necessitat d’acudir al sector jurídic de forma tradicional, d’accelerar tràmits o de crear marketplaces en els quals connectar el client amb l’advocat adequat. Trobem diversos exemples, com Quolaw GEDEX per gestionar despatxos i advocats; FormalDocs per adquirir o generar contractes en línia; Reclama por MíLegaline per plantejar reclamacions legals diverses.

I parlem d’un sector que ja mou diners, ja que segons Legal Geek, Espanya és el segon país europeu en nombre d’inversions en legaltech, amb startups com Red PointsSignaturit o Reclamador amb beneficis de milions d’euros. Segons un altre estudi, de Legalthies, actualment hi ha més de 140 projectes i més d’un centenar d’empreses relacionades amb aquest sector.

Lawtech, una variant legaltech

Amb l’evolució del terme legaltech i les eines amb les quals arriba, va sorgir un petit debat en aparèixer una nova versió anomenada lawtech, sobretot en països com els Estats Units o el Regne Unit. Aquest terme faria referència a aquells projectes o eines que busquen substituir el mateix advocat, amb alts components d’intel·ligència artificial, machine learning o altres tècniques punteres com el processament de llenguatge natural.

Tot i que els sectors de l’advocacia i el dret sempre han estat realment reticents als canvis tecnològics (només cal veure l’exemple del fax, que va ser terriblement discutida la seva implantació) el temps de la renovació ha arribat. L’immobilisme ha acabat sent un problema a causa que tot evoluciona i sembla que el sector es queda enrere. Encara queda molt camí per recórrer, però ja hi ha múltiples projectes interessants i una conscienciació sobre la necessitat de formació digital per poder oferir uns serveis millors, més eficients i econòmics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn