10 de juliol de 2020

#066 idea de la setmana: gas a la tecnologia sanitària

Que la tecnologia irromp sense fre en tots els sectors és un fet incontestable. No obstant això, la situació d’excepcionalitat viscuda arran del coronavirus ha accentuat la introducció d’eines digitals en algunes àrees, així com la seva essencialitat. Sense cap dubte, la sanitat és un d’aquests sectors que més ha hagut d’ajudar-se de la tecnologia durant aquesta pandèmia i en la qual s’ha vist accelerada la introducció i l’ús de robòtica, impressió 3DIA o Big Data.

Des de gadgets de consum com polseres esportives o rellotges que inclouen aplicacions de monitoratge, fins a dispositius més avançats que faciliten al màxim la interacció dels metges amb els pacients i fins i tot operacions quirúrgiques en remot, existeixen múltiples formes i plataformes en les quals integrar els avenços de la tecnologia en el món de la salut. Així mateix, la importància de les dades i les tecnologies cloud sembla majúscula, ja que permeten una personalització molt més gran que abans en el tractament, facilitant la predicció, l’eficiència i la rapidesa.

Des de drons repartint medicines a respiradors d’impressió 3D

Ha quedat patent durant l’estat d’emergència: la unió de tecnologia i sanitat reporta múltiples beneficis, afegint rapidesa i eficiència als serveis mèdics. Respiradors creats mitjançant la impressió 3D, l’ús de robots per evitar contactes entre pacients i cuidadors o l’estudi d’ingents quantitats de dades per aprendre sobre el virus en uns pocs dies són només alguns dels múltiples exemples que hem pogut observar.

Però no tot ha girat al voltant de la pandèmia, perquè ja existien diversos projectes destinats a millorar, tecnològicament, tractaments i gestions. Des de mecanismes que donen veu a aquells que no la tenen com Liberia UCI (amb qui E2S va tenir l’oportunitat de col·laborar), a assistents virtuals amb personalitat per a persones amb malalties mentals (SMERTI), tatuatges electrònics per monitorar el cor o monitors de salut flexibles, transparents i amb grafè. Si fins i tot ja podem trobar embenats elèctrics, com el desenvolupat per l’American Chemical Society, que ofereixen menor temps de curació mitjançant un nanogenerador portàtil.

La tecnologia canvia la forma d’atendre

Els chatbots, la IA, la connexió o la realitat virtual estan canviant la percepció que tenim d’atenció al pacient. Amb els primers, com el de l’OMS, s’optimitza la interacció entre pacient i metge en termes de temps i sobrecàrrega de treball. La millora de les connexions també ofereix un augment d’atenció sota demanda, amb un fàcil accés a l’atenció mèdica de forma remota i segura. Així mateix, programaris de realitat virtual, com ArSoft, ofereixen infinites aplicacions, com simulacions de cirurgies, tractaments del dolor o situacions d’estrès posttraumàtic.

Així mateix, el Big Data i una correcta gestió de les dades és un altre dels grans camps per explotar en medicina, més després de tot el que ha passat amb el coronavirus. Un ús adequat de les dades permet reduir errors en la medicació, faciliten l’atenció preventiva i un control més adequat d’hospitals i pacients.

En definitiva, si tot semblava apuntar que el futur de la sanitat passava per la introducció gradual d’eines tecnològiques, la crisi del coronavirus ha donat gas a aquesta idea. Diversos projectes han estat iniciats en aquesta direcció, mentre que molts altres han hagut d’entrar com emergències i han arribat per quedar-se. Un sector clau i essencial com és la sanitat, necessita els millors recursos per respondre davant possibles nous problemes, així com oferir les millors solucions als usuaris i total seguretat als professionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn