24 de juliol de 2020

#68 Idea de la setmana: gossos i gats, aquí hi ha negoci!

Que els gossos i els gats eren un nínxol de mercat a l’alça i que cada any movien una gran quantitat d’euros, ho sabíem. Ara, però, la crisi generada per la Covid-19 ha atorgat encara més valor a aquests amics peluts, mostrant-los com uns valuosos aliats durant el confinament. No només són “l’excusa” que ha permès a milers de persones convertir-se en privilegiades per poder sortir de casa a passejar-los, sinó que està demostrat que els gossos i gats ajuden a alleugerir l’estrès, l’angoixa i la soledat, i fan més tolerable la reclusió a casa. No és d’estranyar, doncs, que durant la pandèmia, i malgrat que s’hi han restringit les visites, els refugis d’animals hagin detectat un augment de les adopcions de gats i gossos. Ara, davant l’amenaça d’un nou confinament, l’interès per les mascotes torna a ser creixent.

I és que aprofitant que aquesta setmana s’ha celebrat el Dia Mundial del Gos, us expliquem com les mascotes –concretament els gossos i gats– s’han convertit en el nou ‘target’ del moment. Es tracta d’un fenomen relativament nou, ja que fa només una dècada ningú s’imaginava com els amos i mestresses de mascotes es desviurien, avui, pels animals domèstics. Actualment els gossos ja no s’alimenten de les sobres de les seves famílies humanes (de fet, la seva alimentació és la millor i la més especialitzada); el seu benestar està per sobre de tot i els amos es gasten el que faci falta per a garantir-lo. Hi ha, fins i tot, qui s’atreveix a dir que els gossos “són els nous fills” i que “els cuidem millor que a nosaltres mateixos”. 

Més cases amb gos que amb menors de 15 anys

Sigui cert o no aquest extrem, el que és irrefutable és que només els gossos mouen 1.000 milions d’euros l’any a Espanya; el sector ha creat 100.000 llocs de treball (entre directes i indirectes) i suposa uns 36.500 milions d’euros l’any a tot Europa. I és que mantenir un gos costa una mitjana de 1.250 euros l’any, o el que és el mateix, 105 euros mensuals (més del que es gasta de mitjana una família en Internet i telefonia, per exemple).

I no només creix la despesa que destina cada família a la mascota, sinó que cada cop són més les famílies que en tenen: a l’estat espanyol, ja n’hi ha al 40% de les llars. De fet, actualment hi ha més famílies que tenen gos (6,8 milions) que no pas que tenen fills menors de 15 anys (6,2 milions), per exemple.

I davant d’aquest boom per les mascotes, on són les oportunitats de mercat? Doncs imaginació al poder! Podríem dir, salvant les distàncies, que si hem humanitzat els gossos, molts dels serveis per a les persones podrien ser extrapolables a les mascotes. Comencem! 

Mascotes i tecnologia

Els negocis per a mascotes que van a l’alça, com no podria ser d’altra manera, no van deslligats de la tecnologia. Així, trobem apps específiques, plataformes que connecten els amos amb proveïdors perquè pugui sol·licitar, per exemple, passejadors de gossos, alimentació, veterinaris o serveis d’higiene per a les mascotes. En aquest sentit, no cal dir que ha augmentat el comerç electrònic i de subscripció de serveis com alimentació, roba i complements per a mascotes, que envien regularment caixes de i ofertes de subscripció directa del consumidor.

Han aparegut també aplicacions de salut digital i accessoris de hardware que permeten als amos diagnosticar i controlar la salut dels seus animals; i han sorgit wearables per a gossos, dispositius que rastregen i monitoritzen l’activitat de les mascotes. També joguines que interactuen amb el gos quan l’hem de deixar sol a casa. 

Un dels exemples que trobem és la start up catalana Kibus Petcare, que ha patentat una tecnologia que cuina menjar per a gossos i gats de manera automàtica. Es tracta d’un petit electrodomèstic que cuina en 8 minuts racions de menjar sense additius ni conservants i les diposita de manera autònoma en un recipient a l’hora que decideixi el propietari de la mascota.

Mobles i decoració adaptades al gos

No vinculat a la tecnologia, però sí al fet que les mascotes cada cop estan més humanitzades, hi ha el creixent mercat del mobiliari i la distribució de la llar pensada per la presència del gos o el gat a casa. I és que els animals han passat de dormir a fora a estar dins de casa, i si fins ara, molts posaven només un llitet per a l’animal, actualment hi ha qui condicionen una habitació sencera per al seu company de quatre potes. Les botigues ja ofereixen mobles adaptats per als nous temps: lliteres, llitets, tauletes de dormir, calaixeres, escales, làmpades d’il·luminació especial, coixins, calefaccions, ventiladors o paper de paret de temàtica animal són només alguns exemples. Ikea, Full Loft, Pet SuperFine, MiaCara o Moorman ofereixen peces de disseny pensades per a animals de companyia. Igualment passa amb el sector de roba i accessoris i el de la bellesa, en el qual, els amos de mascotes inverteixen elevades xifres perquè el seu gos llueixi com cap altre.

Vacances canines

I ara que arriben les vacances, i vist que les separacions poden generar ansietat (no pel gos, sinó per l’amo), és moment de donar un cop d’ull als negocis que han emergit darrerament destinats a oferir solucions a tothom qui vulgui viatjar amb la mascota. La plataforma viajarconperros.es és una guia que recull els allotjaments d’Espanya que permeten viatjar amb el gos i que està arrasant. Igualment, dos hotels de la cadena Palladium Hotel Group han llançat el servei ‘Animal Instinct’, en el qual els animals tenen el seu propi servei d’habitació, poden signar amb la poteta i tenen a l’abast accessoris de luxe, com ara llits de vellut, matalassos ergonòmics, mantes, menjadores, joguines, ampolles d’aigua i galetes personalitzades amb el seu nom. D’altres hotels, com el Hard Rock Hotel Ibiza o el Hard Rock Hotel Tenerife, no tenen res a envejar a Palladium, amb menús de luxe per a gossos que inclouen cremes de pollastre, verdures, vedella o de postres llaminadures com tires de bacó, carpaccio de gall d’indi o xocolata blanca.

Actualment, a Espanya ja hi ha més de 1.000 hotels on es poden portar mascotes, i hi ha una gran oferta també de residències canines per aquells que no es volen emportar la mascota, entre els quals hi ha des de grans equipaments fins a petites llars, en les que els animals reben un tracte més individualitzat. Fins i tot, creix la xifra de persones que es fan càrrec d’animals a casa seva per a períodes limitats. Cada cop hi ha menys motius per dir que no a un company de quatre potes, oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn