6 de novembre de 2020

#083 idea de la setmana: organitzacions ‘borderless’, o com canviaran les relacions laborals

La relació entre empresa i treballador ha canviat radicalment amb la inclusió obligada i a marxes forçades del teletreball. Juntament amb les eines digitals, es tractava d’un canvi que havia de ser progressiu però que les circumstàncies en què ens hem vist abocats han provocat la seva completa aplicació. Això, al seu torn, provoca un replantejament dels sistemes de treball, on la gran herència de la Revolució Industrial, passa a un segon pla per oferir major protagonisme a l’acompliment d’objectius i noves estructures com les organitzacions borderless.

Així ho recull també Kenjo, programari de recursos humans, segons han detectat fent estudis sobre la demanda. Les empreses necessiten i busquen noves maneres d’avaluar als seus empleats i aquí sorgeixen les estructures d’acompliment. Tot això desemboca en un obligat canvi de mentalitat i la necessitat d’adaptar-se a una nova realitat on la consecució d’objectius és la nova vara de mesurar. Això, unit a la implantació del big data, la realitat virtual o la intel·ligència artificial, mostra un nou escenari on l’avaluació i el procés de captació de talent entra en una nova dimensió.

Organitzacions borderless i noves oportunitats de negoci

Aquests canvis estructurals en les empreses provoquen, al seu torn, nous horitzons per als recursos humans, per exemple. La balança en la relació entre organització i professional comença a inclinar-se de la banda de l’empleat pel que fa a recursos a oferir. Empreses com l’anteriorment esmentada Kenjo Brand To Work Consultancy no paren de guanyar protagonisme en un sector a l’alça que, tal com afirma CB Insights, pot arribar a un valor global de 125.000 milions d’euros.

Així mateix, la necessitat d’implantar noves estructures i tenir una mentalitat diferent obre opció a cursos. Noves formes de lideratge a distància o control d’equips apareixen al mercat per a tots aquells professionals que no vulguin quedar-se enrere a l’hora d’adaptar-se als nous temps. Iebschool UniMOOC són dos exemples de llocs on podem trobar aquest tipus de cursos.

Cap a una empresa blava

L’amic Xavier Ferràs, fa un temps va parlar de la necessitat de canvi en les empreses i els tipus d’innovació classificats segons colors. Després de la situació del coronavirus, Ferràs va deixar patent la necessitat d’anar un pas més enllà en la innovació per acostar-nos a la blava, aquella basada en la ciència (innovació blanca) i que és d’alta complexitat. Una innovació que es genera amb la introducció de noves tecnologies, que ja han semblat imprescindibles per afrontar la situació i només falta que acabin de consolidar-per donar pas a un nou escenari.

Organitzacions Borderless, empreses en xarxa o organització circular, noves jerarquies o lideratges diferents són alguns dels canvis que s’acosten en les estructures empresarials que coneixem. El context VUCA en el qual ens trobem, unit a la situació actual, obliga a tenir una nova mentalitat i apostar per innovacions basades en les noves tecnologies, que obriran les portes a unes diferents metodologies de treball, organitzacions i formes de captar i mesurar el talent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn