20 de novembre de 2020

#085 idea de la setmana: de tornada al Nesting

La crisi econòmica de l’any 2008 va potenciar la necessitat de protegir-se a la llar i limitar l’oci i les despeses a causa de l’impacte econòmic. Aquest fenomen, conegut com a Nesting, servia perquè les persones poguessin refugiar-se de tots els problemes que ens envoltaven, pensant en la llar com el lloc per relaxar-se. Al mateix temps, van començar a guanyar protagonisme aquelles accions per fer a casa que servissin com a estímul i distracció, oci al cap i a la fi, com cuinar, trasplantar plantes o jocs de taula. Us sona aquesta situació?

És molt semblant al moment que vivim actualment, on pràcticament ens veiem obligats a quedar-nos a casa a causa de la crisi sanitària. No obstant això, hi ha alguns matisos diferents que fan d’aquest Nesting una nova versió, ja que la motivació principal és diferent. Per exemple, durant la crisi de l’any 2008 l’oci i el consum van canviar, però tampoc es van veure restringits. Per això, alguns productes van proliferar, igualment tot i la crisi, com les màquines de cafè automàtiques. Prendre el cafè ja no es feia al bar, es feia a casa. Però es continuava fent, en un altre tipus de consum. La motivació actual s’orienta més a la necessitat de seguretat i control del nostre entorn, deixant l’oci i el consum en un segon pla. És a dir, la motivació no és principalment econòmica, tot i que té pes important. En definitiva, ara ens centrem més a buscar senzillesa i protecció. Encara que tenen punts en comú. Abans eren melindros i ara és el pa casolà.

Nesting de marca i comunicació

Tot aquest fenomen afecta directament el màrqueting i la comunicació. Si abans hem esmentat a les cafeteres, per exemple, Nespresso, ara són altres productes els que han passat a primer pla. Si el control s’ha tornat un eix prioritari en la nostra vida, els productes d’higienització s’han tornat imprescindibles. Marques com Sanytol o Asevi per desinfectar; o Germil NetClean Hand, per exemple, com gels hidroalcohòlics s’han tornat essencials en cases i establiments i tenen el seu espai en l’imaginari col·lectiu. També ha donat pas a noves startup (com Touchland), ja que es tracta d’un mercat que permet el creixement, així com més accions de màrqueting. Des de la pandèmia, per exemple, han proliferat múltiples textos de Branded Content que abans no eren habituals.

Aquesta tendència també ha afectat altres sectors i àrees, com el packaging. Els productes monodosi han patit un increment en el seu ús, així com la necessitat d’adquirir productes hermètics o segellats, que ofereixin més seguretat, tal com vam repassar en una altra idea de la setmana. En aquesta línia, també hi ha un repunt en el consum de productes ecològics (que sembla contraproduent amb el punt anterior) a causa de la imatge que es té d’aquests productes: més qualitat, menys químics en la seva producció. Per tant, més segurs.

Un missatge amb aspiracions cap al passat

També el sector audiovisual té certa reminiscència a aquesta tendència, tenint en compte que Netflix o HBO són ​​el nou oci, donant sortida a diversos productes basats en clàssics del passat. Una manera de fer-nos tornar al que és conegut, al moment anterior. Un exemple pot ser la reunió de Fresh Prince of Bel-Air o l’èxit de Cobra Kai, basat en Karate Kid. Això té un missatge de fons que diverses marques publicitàries comencen a adoptar, basat en l’aspiració a tornar a la normalitat, a la seguretat del que és conegut. El temps passat va ser millor. Una evolució comunicativa que donaria per a una altra idea de la setmana, però que es fonamenta en com ha canviat el missatge des de l’inici de la pandèmia, on la positivitat i l’optimisme dels missatges ha donat pas al desig de tornar al que coneixíem, la vida prepandemia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn