4 de juny de 2021

#012 història de la setmana: George C. Parker, què vols que et vengui?

El Pont de Brooklyn, l’Estàtua de la Llibertat o la tomba del General Ulysses S.Grant. No és una col·lecció de monuments emblemàtics dels Estats Units, sinó que són alguns dels símbols que George C. Parker va aconseguir vendre a aquells crèduls que van arribar a adquirir-les. Perquè, sí, el nostre protagonista va ser capaç d’entabanar a diverses persones durant anys perquè li compressin aquests monuments, gràcies a un excel·lent do de gents i una tècnica que va anar polint amb els anys. Una estratègia que va seguir durant, ni més ni menys, 45 anys.

1880, un canvi de segle molt a prop i les urbanitzacions creixent i tornant-se més sofisticades, amb l’entrada de noves reglamentacions i, clar, llacunes legals. És una època d’una certa confusió i grans canvis, on regnava una mica el caos en alguns assumptes com la propietat pública o privada i l’aparició del capitalisme. En aquestes aigües regirades va ser capaç de pescar un jove anomenat George C. Parker, que va ser un dels assistents a la inauguració del Pont de Brooklyn en 1883.

Després d’assistir a tal esdeveniment d’un monument de tal magnitud, una idea començava a formar-se al cap de George C. Parker. Què passaria si algú pogués cobrar per cada persona que necessités creuar el pont? Aquesta pregunta era amb la qual començava a entabanar a incauts als quals els oferia la possibilitat d’adquirir el pont i instal·lar un lloc de peatge. Gràcies al seu tracte personal i una bona història, presentant-se com un dels responsables de la construcció del pont i administrador d’aquest, aconseguia atreure a no pocs desafortunats.

Una vegada despertava l’interès del comprador, continuava. George C. Parker deia ser un arquitecte que estimava el seu treball i que no volia dedicar-se a l’administració del pont, per la qual cosa estava disposat a vendre’l per sota del seu preu real amb la condició d’oblidar-se del tema. Els acompanyava per diferents parts del pont mostrant llocs on posar la parada de peatge, on col·locar l’oficina, etc. En reunions posteriors, a més, Parker feia la seva feina i es presentava amb títols degudament segellats i signats i fins i tot contractes de compravenda amb els requeriments legals. Les víctimes s’adonaven de l’engany una vegada consumat, quan la policia es presentava en el pont per detenir la construcció del lloc de peatge dels operaris.

George C. Parker va estar treballant en aquesta estafa durant 45 anys, una vegada i una altra. Si bé és cert que va ser detingut algunes vegades amb condemnes curtes, les que aprofitava per a continuar ordint el seu pla i millorant-lo. Fins a tal punt va arribar, que no sols es va atrevir a vendre el Pont de Brooklyn, sinó que va vendre fins a l’Estàtua de la Llibertat o el Museu Metropolità d’Art a compradors que, ja no es movien per la cobdícia dels diners, sinó per vanitat i l’afany de reconeixement i notorietat.

En 1928, als 68 anys d’edat, George C. Parker va ser detingut de nou i condemnat a cadena perpètua a la presó, on passaria els següents 8 anys abans de morir. No obstant això, segons compte la història, a la presó va gaudir d’un tracte exquisit per part de la resta de reclusos, que el tenien en alta estima i ell podia explicar les seves històries i donant consells a uns altres que volien seguir els passos d’un dels estafadors més grans coneguts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn