2 de juliol de 2021

#016 història de la setmana: Denis Diderot i l’Enciclopèdia, obra suprema de la Il·lustració

L’1 de juliol de 1751 es presentava (ja que va ser publicada un any abans) a París la Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers, obra impulsada principalment per Denis Diderot. Parlem del projecte editorial més ambiciós probablement de la història i una obra que va canviar el panorama intel·lectual europeu. No obstant això, l’Enciclopèdia i el seu autor van haver de regatejar una forta oposició i grans censures per part del Rei, autoritats religioses, jesuïtes i fins i tot a l’impressor, Le Breton. No obstant això, amb el temps va acabar convertint-se en l’obra més representativa de l’esperit liberal, anticlerical i científic de la il·lustració francesa.

L’Enciclopèdia va fer avançar les idees d’una manera que ningú abans havia aconseguit, sent, per a molts, un dels elements que acabarien impulsant la Revolució Francesa. Abans de tot això, com tot gran canvi, degué afrontar diversos problemes. Tant que els seus 17 volums van haver de ser publicats per separat i en diferents punts. Els primers 7 van aparèixer a París, mentre que la resta van veure la llum en una impremta de Neuchâtel a causa de les pressions i crítiques que els primers 7 volums van generar.

Aquesta obra concebia la cultura i la societat com a productes mutables dels processos evolutius de la història, posaven en dubte i s’enfrontaven a les autoritats catòliques i de la monarquia francesa i situaven a l’home com a criatura de la naturalesa. Per a defensar aquestes idees, hi havia una gran càrrega irònica en el contingut de l’obra que ja començava a pujar a l’ona de canvi que semblava reclamar la societat, reemplaçant a l’home en el centre de tot coneixement i trencar amb el govern de l’església cristiana. Més de 150 escriptors i científics van participar en la creació de l’Enciclopèdia, que no va finalitzar fins el 1772.

Diderot, molt més que l’Enciclopèdia

Si hi ha algú a destacar darrere de la creació de l’Enciclopèdia és Denis Diderot, una persona que va ser moltes coses, però, sobretot, va ser un convençut ateu que li va portar a grans discussions amb l’Església i personatges il·lustres com Voltaire, D’Alembert (que va ser part important de la creació de l’Enciclopèdia) o Rousseau, amb el qual va acabar enemistant. Gràcies a la seva obra i a la forma que tenia de veure la vida, ràpidament Diderot va començar a ser conegut com un escriptor subversiu i, fins i tot, pornogràfic en alguns àmbits parisencs, a més d’un personatge al qual es titllava de llibertí, blasfem i persona perillosa contra la religió.

No obstant això, seria injust recordar només a Denis Diderot per l’Enciclopèdia. Va ser crític d’art i una figura que va inspirar a altres artistes del nivell de Balzac o Stendhal (sí, el de la síndrome), va ser pensador polític elaborant informes per a Catalina la Gran i va ser autor de diverses obres com La religiosa o Jacques el fatalista, entre altres. És més, Diderot és considerat per a molts com l’autor que va establir les bases del drama burgès en teatre. ” Només hi ha una virtut, la justícia; només un deure, ser feliç”, una cita que resumeix bastant com pensava Denis Diderot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn