13 d'agost de 2021

#022 història de la setmana: Anne Sullivan i Helen Keller, la personificació de la tenacitat

Anne Sullivan (1866 – 1936) i Helen Keller (1880 – 1968) semblaven destinades a trobar-se i forjar una amistat que va ser històrica. La primera va haver de vèncer a una ceguesa després de diversos tractaments que la van motivar a voler ajudar a altres persones amb deficiències visuals. Mentrestant, la segona es va quedar cega i sorda amb només uns mesos de vida, la qual cosa li provocava grans problemes per a comunicar-se, relacionar-se o aprendre. Fins que, amb l’ajuda de Sullivan com la seva professora, va aconseguir arribar a convertir-se en la primera persona sorda i cega capaç d’aconseguir una llicenciatura universitària.

No rendir-se, tirar endavant. Sembla ser el mantra de vida d’Anne Sullivan des de ben jove, després de néixer en el si d’una família pobra. Sullivan va perdre a la seva mare als 8 anys, va ser enviada al costat dels seus dos germans (MariaJimmie) a una casa d’acollida de nens pobres perquè la família no comptava amb recursos per a mantenir-los, Jimmie també va morir a causa d’una tuberculosi i Anne va desenvolupar tracoma, els efectes del qual van portar a la petita a perdre gairebé tota la seva visió.

No obstant això, Sullivan no es va rendir i va aconseguir ser una bona estudiant a l’Escola Perkins per a Cecs de Boston, on després de diverses operacions per a no perdre totalment la vista, va arribar a graduar-se amb honors. La seva experiència i les dificultats que va haver d’anar superant amb el pas dels anys no la van fer defallir, sinó que li van servir de combustible per tenir un objectiu a la vida: ajudar a altres persones amb deficiència visual. Es va formar i va aprendre a com podia ser una bona mestra per a aquells i aquelles que, per les seves característiques, tenien difícil l’accés a l’aprenentatge.

Helen Keller entra en escena

Helen Keller era una nena molt reservada que no es relacionava amb ningú pel fet que al cap de pocs mesos de néixer va perdre vista i oïda. Així, sofria incapacitat per comunicar-se i encaixar, generant una gran frustració en ella, per la qual cosa evitava tot contacte i va fer que molts professors i professores la donessin com un cas excessivament complicat. Això no va ser suficient per a tirar enrere a Anne Sullivan, que va buscar la millor manera de comunicar-se amb Keller i ajudar-lo a aprendre.

Així, amb molta paciència i diferents exercicis (com tocar diferents objectes perquè Anne després els lletregés en la palma de Keller), va aconseguir ensenyar-la a llegir i escriure, i fins i tot la va ajudar a començar a parlar. Amb molta feina i perseverança, Keller va anar millorant a poc a poc veient, al mateix temps, que era capaç de millorar i aprendre. Després de diversos anys d’estudis, Keller va acabar per fins i tot llicenciar-se en la Universitat, sent la primera persona sorda i cega a aconseguir-ho.

Amb el temps, la història d’ambdues es va fer coneguda i va servir d’inspiració per a molts. Anne Sullivan va acabar rebent el reconeixement per les seves habilitats com a professora, mentre que Helen Keller va publicar diverses obres i va exercir en altres rols com a oradora amb una fama internacional. Keller va participar en diverses obres socials i es va convertir en una referència i defensora dels drets per a persones amb deficiències visuals i auditives. Ambdues van mantenir una fèrria amistat durant tota la seva vida i es van convertir en exemples de superació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn