26 de novembre de 2021

Joseph Bell, pioner en medicina i inspirador de Sherlock Holmes: #037 història de la setmana

Prestigiós patòleg, pioner en la medicina forense i excel·lent metge són alguns dels atributs que s’associaven, amb justícia, a Joseph Bell. No obstant això, el tret que, per sort o per desgràcia, més li va acabar caracteritzant va ser el de ser la inspiració d’Arthur Conan Doyle per crear al seu mític detectiu Sherlock Holmes. La personalitat del més famós dels detectius, la seva capacitat analítica i deductiva i fins a diversos dels seus trets físics sorgeixen directament d’una persona que va ser ben real. Si Doyle va ser el creador, Joseph Bell va ser l’ànima de Sherlock Holmes.

Joseph Bell (1837 – 1911) va rebre una sòlida educació, ja que descendia d’una prestigiosa família relacionada amb la medicina, on el seu propi besavi va ser referent i president del Royal Collegue of Surgeos. Així, va voler continuar amb la tradició i va encaminar els seus passos a la medicina, graduant-se als 21 anys i començant una carrera que li forjaria una important reputació gràcies a les seves habilitats diagnòstiques, basades en la seva capacitat deductiva i en l’observació que deixarien atònits a pacients i estudiants.

Un d’aquests estudiants va ser Arthur Conan Doyle, que va quedar ràpidament meravellat amb la capacitat de Bell per endevinar i encertar aspectes de la vida dels seus pacients i les seves malalties només amb un cop d’ull. Era capaç de fer-ho mitjançant l’anàlisi de detalls, com interpretar accents o els senyals que ofereixen les mans. A més, Bell era una persona curiosa per naturalesa, amb una personalitat magnètica i que s’interessava per diversos camps, com l’anàlisi cal·ligràfica o fins i tot les tècniques d’identificació d’empremtes dactilars.

Bell més enllà de la fama de Sherlock

Una vegada Doyle va crear al personatge, va admetre en diverses ocasions que el personatge s’inspirava en Bell, encara que també sorgia d’uns altres com Mosieur Dupin d’Edgar Allan Poe. Sherlock Holmes va aconseguir una fama molt major del planejat i, malgrat que Joseph Bell ho va portar bé inicialment, va acabar sent un fet que li faria sentir certa incomoditat. I és que era recordat més per això que per les seves contribucions.

I és que no sols va ser pioner a la medicina per les seves habilitats, sinó per altres aspectes com ser dels primers a utilitzar gas fenol per les seves qualitats antisèptiques. També va secundar de manera activa la professionalització de la infermeria, va ajudar a la construcció d’un hospital i va impulsar la modernització del clavegueram d’Edimburg per a millorar les condicions de salubritat. Contribucions que li van portar a tenir una sòlida reputació, però que van quedar una mica eclipsades pel seu alter ego, Sherlock Holmes.

Com a curiositat final, també s’ha comentat que, gràcies a les seves habilitats deductives, el mateix Joseph Bell va ajudar a la policia en algunes investigacions de manera satisfactòria. I fins i tot es va més enllà i s’assegura que va ajudar a la policia en la caça de Jack l’Esbudellador. Es podria dir que va ser un Sherlock Holmes real.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn