5 de novembre de 2021

Un crit per a la història: #034 història de la setmana

Hi ha molts crits famosos i que han passat a la història del cinema i que ens vénen ràpidament al capdavant com el de Tarzán o el de Janet Leigh a Psicosi. No obstant això, hi ha un que potser passa més desapercebut, malgrat aparèixer en centenars de pel·lícules d’èxit de directors com Peter Jackson, Quentin Tarantino o George Lucas. Parlem del conegut com a Crit de Wilhelm, present des de 1951.

La primera vegada que aquest crit va aparèixer va ser a la pel·lícula Tambors Llunyans, de 1951. Es necessitava un crit que barregés dolor i por, perquè en l’escena un soldat era atrapat i arrossegat sota l’aigua per un caiman. Es van gravar diverses proves i aquest crit va ser el triat i fins i tot va ser arxivat perquè va agradar, va fer gràcia. Més endavant es va tornar a utilitzar a la pel·lícula La càrrega dels genets indis de 1953, on un soldat anomenat Wilhelm és ferit per una fletxa en la cuixa. I va ser gràcies a aquesta aparició quan gairebé 20 anys més tard es faria famós.

Descobriment i a Star Wars

Ben Burtt, prestigiós director de so a Hollywood, estava buscant àudios que pogués fer servir per al projecte en el qual estava treballant, que era ni més ni menys que Star Wars. Als arxius de la Warner, Burtt va trobar l’enregistrament i li va encantar tant com per usar-ho. Ho va batejar com Private Wilhelm Scream (perquè així es deia el personatge al qual fereixen) i el va convertir en el seu segell personal, perquè ho va començar a incloure en totes les seves pel·lícules. I va començar a fer-se popular i a ser una broma recurrent, emprant-se en multitud de pel·lícules conegudes, així com en sèries.

Burtt, a part de fer-lo servir, també va buscar en el seu passat per conèixer una mica d’on venia i que es conegués la seva història. És un crit que hem pogut sentir en algun moment en les sagues de Star Wars, El Senyor dels Anells, Indiana Jones o Pirates del Carib entre d’altres. Així mateix, també ha aparegut en alguna ocasió a sèries com The Simpsons, El Cotxe Fantàstic o CSI; i fins i tot en videojocs com Call of Duty.

Parafrasejant al Senyor dels Anells, un crit per a dominar-los tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn