15 de novembre de 2019

#32 idea de la setmana: reconeixement facial, tot per la cara.

Des que E2S va visitar el Mobile World Congress, els avenços i inputs sobre reconeixement facial, que vam poder veure in situ, han estat constants, incloent-hi millores que permeten nous usos. Per exemple, en diversos establiments de la Xina ja utilitzen el reconeixement facial com a forma de pagament, sense necessitat de telèfons o targetes de crèdit. Tanmateix, això és només la punta de l’iceberg quan parlem sobre els usos que el reconeixement facial tindrà en el nostre dia a dia. Una tecnologia basada en la intel·ligència artificial i el machine learning que creiem tenir llunyana, però que ja és aquí.

T’imagines entrar en un supermercat i que poc després, t’arribi una oferta al mòbil totalment personalitzada basada en els teus gustos? Una idea que ja va llançar Facedeals fa un temps, de manera que mitjançant el reconeixement facial es puguin saber les teves preferències a través de les dades emmagatzemades al núvol. I no només això, sinó que es desenvolupen programaris que, mitjançant aquest escaneig facial, pretenen ser capaços d’indicar el teu estat d’ànim o tenir controlat la teva actitud a l’hora de comprar o durant una entrevista de feina. Un altre exemple en el qual s’utilitzaria aquesta tècnica seria el Virtuchef, un restaurant immersiu que marida tecnologia amb cuina.

El reconeixement facial, com tot amb la internet de les coses, guarda dades i informació sobre nosaltres. En alguns aeroports de la Xina (on, sinó?), ja tenen aplicacions per les quals, a través d’un breu escàner facial, apareix tota la informació referent al nostre vol en una pantalla. Ja no cal esperar a mirar si el trobem entre tots els altres a una terminal que desconeixem, ja que ens apareixerà automàticament, com pots veure aquí. 

Màxima seguretat amb un simple cop d’ull

En aquest àmbit, el reconeixement facial té i tindrà un gran paper. Ja s’han començat a desenvolupar programaris que permeten reconèixer, a través d’un simple cop d’ull, gairebé totes les dades que siguin requerides per, per exemple, un policia. I sí, ho heu endevinat, a la Xina ja han començat a utilitzar els primers prototips i s’han començat a estendre per diferents regions i a desenvolupar millores.

Després de llegir això, pot ser que et preguntis sobre la teva intimitat. Ens acostem al món descrit per George Orwell a la seva obra 1984? A simple vista, pot semblar desgavellat. Però vistos els incidents que es van produir a Hong Kong, ha sortit a la palestra la polèmica de l’ús de la IA per a la vigilància dels ciutadans. Pel que, potser, la ficció comenci a fer-se realitat. Espanya, per cert, és un d’aquests països on s’utilitza la intel·ligència artificial amb aquestes finalitats.

Com tot en aquesta vida, hi ha els usos legítims i els que no ho són. Però aquest és un altre tema i donaria per a un simposi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn