2 de gener de 2020

#039 idea de la setmana: l’internet de les coses (IoT) i els seus 50.000 milions d’objectes connectats

El 2020, la inversió global en el desenvolupament de l’anomenada internet de les coses serà d’un bilió d’euros, aproximadament l’1,5% del PIB mundial. En dos anys, aquesta partida superarà la despesa militar. Sense cap dubte, l’any que comença generarà enormes oportunitats per als sectors del disseny, el desenvolupament i l’emprenedoria. Evidentment, el màrqueting sempre és present arreu. I és que, segons els experts, tancarem el 2020 amb prop de 50.000 milions d’objectes connectats, des d’assistents de veu fins a semàfors, des de rellotges fins a dispensadors de medicaments, des de prestatges fins a detectors òptics de malalties. Aquesta nova cursa ja ha començat.

El primer que ens ve al cap és la llar. Els assistents de veu com Google Home o Alexa (Amazon), entre d’altres, han contribuït decisivament a connectar alguns dels aparells que ens fan la vida més confortable. Els primers han estat els radiadors i els termòstats, perquè el seu consum s’emporta més del 50% de la factura energètica quan fa fred. Moltes empreses han dissenyat els seus dispositius intel·ligents, però el més hàbil està sent Xiaomi. La multinacional xinesa, amb una agressiva estratègia de penetració de mercat, destaca pel desenvolupament de kits integrals formats per diferents tipus de sensors i detectors (de temperatura, d’humitat i de presència).

En el cas de la il·luminació, el líder és Phillips, que ha aprofitat la seva expertesa com a fabricant de bombetes per anar un pas més enllà. El 2020 arriben frigorífics que fan inventari i envien la llista de la compra, rentadores que diagnostiquen si la roba interior comença a estar gastada basant-se en algoritmes compartits al núvol i cadires que ens corregeixen la postura en funció de la nostra complexió i estil de vida. Roomba serà més eficient que mai: ja ha anunciat que podrem carregar el planell de casa al seu núvol. Trobaríem centenars d’exemples de dispositius que ens poden fer la vida més còmoda, però hi ha un nivell superior: Blynk, per exemple, és una plataforma per a desenvolupadors de software orientat a IoT. Empreses, emprenedores i emprenedors del sector troben en una eina com aquesta un nou terreny de joc per explorar i, òbviament, per fer negoci.

Però, en internet de les coses, el més calent és a l’aigüera. Empreses com Travelmate (la maleta-robot) obren un camí amb un recorregut infinit: la robòtica col·laborativa que ja començàvem a veure a la indústria i la logística, però aplicada a l’àmbit quotidià amb la simple connexió via smartphone. Mentrestant, Vodafone ho vol connectar tot: des de la mascota fins als vehicles de l’empresa, amb un dispositiu que no només controla les rutes i les parades reglamentàries, sinó també els accidents (i avisa immediatament als serveis d’urgències). Com Blynk, també en la logística han sorgit software-as-a-service (SaaS) com Datalong, pensat per a mercaderies que han de mantenir condicions ambientals determinades (com la cadena de fred).

A l’espera dels vehicles autònoms

Lògicament, estem esperant ansiosament els vehicles autònoms i interconnectats. Haurem d’esperar uns anys, potser un lustre o, com a molt, una dècada. Ara bé, comença a arribar. La carretera és molt complexa, però ja causen sensació els tractors elèctrics autònoms, per exemple, de John Dere. Paradoxalment, el sector més avançat en aquest aspecte és l’agricultura, perquè al camp hi ha menys risc de col·lisió. També és pioner en matèria de drons, dotats amb sensors per monitorar temperatures, humitats i maduració. Alhora, els drons ja substitueixen avionetes fumigadores.

No podríem acabar els exemples en un centenar d’articles. Si voleu aprofundir en algun àmbit, no dubteu en contactar amb E2S. Sigui com sigui, l’eclosió de la internet de les coses prevista per als próxims anys, i ja amb força a molt curt termini, proporciona oportunitats inesgotables en la totalitat dels sectors econòmics, amb un èmfasi molt especial entre aquells i aquelles capaces d’innovar aprofitant el poder del núvol i la força escalable del món global. O et connectes o et connecten.

T’agraden els nostres articles? Segueix-nos a Linkedin i estigues sempre al dia del que publiquem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn