20 de març de 2020

#050 idea de la setmana: davant el coronavirus, creativitat!

Qui ens havia de dir que la nostra 50 idea de la setmana l’escriuríem confinats a casa. Però això no és obstacle per aturar-se, perquè, tot i la quarantena a la qual ens veiem sotmesos, el món no s’atura. O, millor dit, no deixem que s’aturi, com veiem en aquest vídeo que vam fer a E2S. Una ullada ràpida a la web i a diversos canals ho demostra. La creativitat s’obre pas, buscant solucions i idees que permetin continuar endavant i, fins i tot, innovar.

Teletreball i streaming, al màxim exponent

La quarantena ha forçat a donar-li, per fi, més oportunitats al teletreball i a investigar totes les seves potencialitats. Perquè no es tracta únicament d’escriure a distància o d’enviar arxius des de casa. Late Motiv, programa d’Andreu Buenafuente, ha aconseguit emetre des de casa del presentador, connectant amb la resta de col·laboradors i entrevistats des de les seves respectives llars. Fins i tot amb música de la banda, també des de casa seva, aconseguint el seu objectiu: entretenir. I no és l’únic cas. Molts dels programes de Catalunya Ràdio, per exemple, han emès els seus programes on els professionals participaven des de casa. A problemes, solucions creatives.

Amb el coronavirus hem vist sales de premsa buides, però no per això s’han deixat de celebrar. I és que, mitjançant eines com Whatsapp, els periodistes han pogut continuar amb la seva feina, formulant les preguntes “en diferit”, com va passar durant la roda de premsa de Pedro Sánchez després de la reunió de ministres. Aplicacions com Watchity, per la seva banda, estan trobant un important nínxol de mercat en el streaming, a les retransmissions en directe. Mentrestant, altres ja conegudes com Wirecast Ecamm Live s’estan convertint i es convertiran en eines indispensables a l’hora de treballar.

Concerts musicals de diferents artistes en streaming com Alejandro Sanz, i fins i tot festivals com el “Cuarentena Fest“, connexions per fer esport, sessions de ioga o ball. Se’ns apareix un món fantàstic d’oportunitats per a aquells que sàpiguen veure-les, d’eines de productivitat i idees que ens obren les portes al futur immediat.

Solidaritat i humor com aprenentatge

Ja hem vist que la creativitat s’obre pas on sigui i com sigui. Però també de diverses maneres, com poden ser a través de la solidaritat i l’humor. Alguns dels exemples que hem esmentat anteriorment han estat gratuïts, amb l’únic objectiu de fer més suportable la quarantena de la gent. A la xarxa hem vist centenars d’exemples: concerts en veïnats, voluntaris per fer la compra a persones dins el grup de risc, missatges de conscienciació, vídeos d’idees per al confinament, etc. Tot això, amb la voluntat de contribuir.

L’humor, per la seva banda, és un sentiment que ajuda a superar crisi o moments difícils. La xarxa s’ha vist totalment inundada d’acudits, memes, reptes fent tocs amb rotllos de paper higiènic i altres exemples referents al coronavirus i els seus efectes. Treure-li ferro, donar-li un enfocament diferent i transmetre missatges que, d’altra manera, no es farien o no tindrien el mateix efecte són algunes de les raons per les quals l’humor s’ha obert camí aquests dies. I, cal no oblidar-ho: segons diversos estudis, uns 20 segons de riure equivalen a 3 minuts d’exercici. I aquests dies confinats, les oportunitats d’exercitar-se no abunden.

Un repte, una oportunitat per créixer

De tot això aprendrem, millorarem com a individus i com a societat. I recordarem que, com hem demostrat sempre, quan unim la nostra capacitat creativa, quan treballem units com a societat amb un objectiu en ment, quan som capaços de canviar de perspectiva, som imparables. Superem barreres que crèiem impossibles, descobrim límits que no coneixíem i si caiem, ens aixequem. Com sempre hem fet i seguirem fent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn