27 de març de 2020

#051 idea de la setmana: idees que salven vides

La situació d’emergència que vivim per culpa del maleït CoV-SARS-2 és crítica, ja que els recursos sanitaris escassegen i es col·lapsa el sistema sanitari. No obstant això, les adversitats també obren la possibilitat a què floreixin idees i projectes nascuts per ajudar i col·laborar.

Open Source Ventilator Project és un projecte liderat per enginyers, dissenyadors i emprenedors que, mitjançant la tècnica de la impressió 3D i desenvolupat amb codi obert, intenten produir respiradors senzills i altres recursos per tal de sumar-se a l’ajuda. OxyGEN, liderat i desenvolupat per Protofy.xyz., és un maquinari obert que automatitza un respirador manual tipus AMBU. A més a més, col·laboren amb altres idees que es desenvolupen i segueixen el mateix objectiu.

Empreses com SEAT també s’han llançat a la col·laboració, treballant en dos prototips de mascaretes per a sanitaris i pacients. També serien produïts mitjançant la tecnologia 3D i utilitzarien filtres que s’empren en l’automoció. Els treballadors de Renault a Castella i Lleó també s’han sumat a aquesta iniciativa. Per la seva banda, organitzacions com Tesla i la indústria de la Fórmula 1 han centrat els seus esforços en la creació de sistemes de respiració artificial per a centres mèdics.

No només els recursos sanitaris escassegen, també l’espai. Per intentar ajudar, diverses organitzacions s’han posat en contacte amb les autoritats per cedir les seves instal·lacions per si fos necessari. D’altres, com Tecnodimension han desenvolupat hospitals inflables de fins a 1.000 metres quadrats per intentar pal·liar les necessitats que existeixen en llocs com Mèxic.

Start-ups buscant cures i apps de control per al coronavirus

La mateixa Unió Europea promou la recerca i finançament d’start-ups relacionades amb la innovació i la tecnologia perquè ajudin a desenvolupar solucions davant la crisi, ja sigui mitjançant el monitoratge, tractament, testatge o altres aplicacions en què puguin col·laborar. Projectes com EpiShuttle o m-TAP, per exemple, han sorgit d’aquesta iniciativa.

La comunicació és un altre dels fronts que es van obrir amb el Coronavirus, ja que havia un excés de canals i es barrejava informació. Per solucionar aquest problema, una empresa deeptech com Hocelot va crear un web per a la detecció de focus (ara substituït per l’APP de Govern). Per la seva banda, Sngular, especialitzada en el desenvolupament d’aplicacions i assistents virtuals, ha posat els seus recursos al servei de les autoritats per crear pàgines, aplicacions i chatbots que facilitin la tasca de l’assistència telefònica.

Fins i tot en el món de la ciberseguretat sorgeixen col·laboracions per tal de sumar-se a la lluita contra l’epidèmia. Diverses empreses del sector (CiscoMnemoSophosCitrix, per anomenar només algunes) treballen colze a colze amb el CNI per blindar els serveis crítics de sanitat i logístic davant l’augment d’atacs per phishing i malware.

Aquests exemples són una bona mostra de la capacitat inventiva, creativa i solidària de l’ésser humà quan és realment necessari. A E2S volem aportar el nostre granet de sorra i per això intentem ajudar els clients a impulsar projectes i tirar endavant. És el cas de Kids&Us, amb els quals estem produint dos mesos de contingut per als seus alumnes de tot el món; o Gresol International-American School, amb els quals hem llançat Gresol Online Learning.

Per afrontar aquesta epidèmia es necessita el suport i l’esforç de tothom, cada un dins les seves possibilitats. Cada granet de sorra compta i aquesta experiència ens servirà per aprendre i conèixer-nos millor. Amb el treball de totes i tots, ens en sortirem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn