1 de maig de 2020

#056 idea de la setmana: la virtualització es consolida

Centralitzar tasques administratives, millorar l’escalabilitat, alleujar càrregues de treball, millora en l’eficiència o solució de problemes informàtics diversos. Aquesta enumeració és realment molt més llarga i fa esment a l’objectiu que persegueixen aquelles empreses, cada dia més, que aposten per la virtualització de la seva estructura.

La virtualització és, resumidament, una tecnologia que consisteix a compartir un mateix sistema informàtic per a diversos equips, de manera que s’aconsegueix distribuir recursos i aplicacions de manera global. Una manera de convertir una empresa en una infraestructura basada en software, independitzant aparells físics i virtuals. L’exemple més conegut i bàsic és el del núvol, però va molt més enllà d’això i la digitalització. Es tracta del següent pas.

Què es pot virtualitzar?

Malgrat que pot sonar una mica abstracte, la realitat és que es pot virtualitzar pràcticament qualsevol sistema informàtic. Les més esteses són les virtualitzacions de servidors, escriptoris i aplicacions, però fins i tot pot fer-se amb dispositius més específics com ara firewalls, routers o sistemes d’emmagatzematge. En definitiva, una virtualització portada al límit, si es donés el cas, seria convertir en virtual allò que era físic, des dels equips (col·laboradors treballant des de qualsevol lloc del món) fins a l’empresa en si mateix, sense necessitat d’oficina, com han fet botigues físiques que ara són online (estalviant lloguer i flexibilitzant feina i estoc) o gestories virtuals com Acompany, on tot es fa mitjançant teletreball i virtualment.

Tot i això, com hem apuntat, servidors i escriptoris són els elements més virtualitzats. Fer-ho amb els servidors, per exemple, permet dividir-los i enfocar els seus mitjans d’una manera més eficient, estalviar en recursos i oferir més flexibilitat a l’hora de treballar i major facilitat en el manteniment. Amb la virtualització d’escriptoris passa una cosa similar, possibilitant una estructura on tota l’empresa comparteix el mateix ordinador, però en llocs diferents. Així, es millora velocitat de processament i es redueixen problemes amb els ordinadors, entre molts altres avantatges.

Un mercat en auge

Donats els seus avantatges i vista la digitalització que cada vegada serà més urgent, la virtualització també es convertirà en un mercat en auge. Ja podem trobar diversos tipus de programari de grans companyies com Amazon, CiscoLenovo per virtualitzar escriptoris. Així mateix, cada vegada hi ha més empreses que s’encarreguen de prestar aquests serveis de virtualització a empreses o programaris per a sectors específics com Ofimedic.

Moltes organitzacions ja utilitzen centraletes telefòniques virtualitzades a través de servidors que milloren i flexibilitzen la tasca de les centraletes d’abans. També es creen entorns virtuals molt segurs on emmagatzemar arxius confidencials o aplicacions d’importància crítica per sectors com la banca, assegurances o salut. Aquests tres, de fet, han estat els sectors econòmics que abans van apostar per aquesta tendència, migrant sistemes, dispositius i servidors a entorns virtuals.

La virtualització és una tendència molt a tenir en compte, més després dels esdeveniments que estem vivint i que provoca a marxes forçades la transformació digital de les empreses. Gràcies a la virtualització, malgrat la seva inversió inicial, acaba sent realment rendible tant a escala econòmica com tècnica. Actualment, les empreses se centren més a mantenir l’estructura ja creada, en lloc d’invertir en millorar-la amb innovacions i tecnologies que, a mitjà termini, acaben sent més eficients. La virtualització és una d’aquestes solucions que permetrà a les empreses tornar-se més eficients, eficaces i, a la fi, més rendibles per a aquelles que s’abracin els nous temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn