29 de maig de 2020

#060 idea de la setmana: Big Data, una vacuna digital per al coronavirus

L’anàlisi i l’estudi de dades ja era una tendència a l’alça abans del coronavirus, un sector cada vegada més investigat, ja que s’intuïa que les seves aplicacions serien realment beneficioses per a diversos camps, encara que generés debats sobre l’ús adequat de les nostres dades personals. Malgrat això, la crisi del coronavirus ha acabat per dissipar molts dubtes sobre la conveniència d’apostar pel Big Data.

Pot el Big Data salvar milers de vides? Es podia haver impedit aquesta pandèmia? Pot semblar aprofitat fer aquesta última pregunta, però cal tenir en compte que l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial del programa dissenyat per Blue Dot ja va advertir al desembre que estava brollant una malaltia a Wuhan. És el primer exemple de la potencialitat del Big Data, la unió amb la IA genera patrons i correlacions capaços d’avançar-se als esdeveniments.

Com es treballa amb les dades i el coronavirus?

La ingent quantitat de dades que circulen per la xarxa permeten un coneixement global, des de la l’estructura sociosanitària d’un lloc a la biologia del virus o, fins i tot, la predicció de com s’expandirà. Des que es va iniciar la pandèmia, han estat moltes les apps que van néixer amb l’objectiu de lluitar contra l’expansió del virus, com CoronaSafepaths. És ben sabut que la Xina i Corea van utilitzar des de primer moment les dades per intentar frenar el coronavirus.

Els Estats Units també van voler apostar pel Big Data mitjançant col·laboracions com Microsoft, Biblioteca Nacional de Medicina i l’Institut Allen, en els quals els algoritmes van analitzar 29.000 informes per conèixer més sobre la Covid-19. Google també va voler formar-ne part, mitjançant la divisió Deep Mind per estudiar les proteïnes que constitueixen el virus. Benevolent, per la seva banda, és una start-up que mitjançant Big Data i Intel·ligència Artificial va bolcar els seus esforços a buscar medicaments que poguessin ser útils per tractar la malaltia.

Un futur Big Data amb les dades a la centralitat

La utilitat de l’anàlisi de dades per enfrontar la pandèmia obre un nou camp, un sector de coneixement que es torna estratègic. Les dades van des de les estadístiques de salut, estratificació social, consum, sistema financer, etc. L’ús i control d’aquestes dades, doncs, esdevé un element essencial per a la vida de qualsevol nació. D’aquesta manera, s’accentuarà encara més el debat entre els sistemes de protecció de dades personals i la seguretat comuna de tots. Encara que sempre hi ha alternatives, com la base de dades fetes anònimes que HM Hospitals va posar lliure a disposició de la comunitat científica per fomentar més i millors investigacions sobre la Covid-19, el debat està servit.

Sigui com sigui, l’anàlisi eficient del colossal volum de dades que hi ha a la xarxa no només permet prendre millors decisions, sinó predir què passarà. El seu bon ús, així com la seva governabilitat es convertiran en un element vertebrador de la societat que està arribant. El Big Data té la capacitat de canviar el curs de la història a temps real i això és només l’inici, ja que unit a una millora contínua de la tecnologia i la intel·ligència artificial, les seves potencialitats són encara desconegudes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn