14 d'agost de 2020

#071 idea de la setmana: nomadisme digital, el futur del món laboral?

T’imagines tenir la possibilitat de fer la volta al món i treballar al mateix temps? Aquesta és una de les idees que motiva l’aparició del que anomenem nomadisme digital. La tecnologia, la flexibilitat horària i, en definitiva, una nova percepció de la feina, han fomentat l’aparició d’aquests nous perfils professionals, els oficis o serveis dels quals es poden dur a terme remotament, mentre el professional viatja per diferents zones. Un concepte que va més enllà del teletreball, ja que es basa en la llibertat total de moviments i la possibilitat de continuar treballant des de qualsevol punt de la planeta.

Es tracta d’una tendència a l’alça, on cada vegada són més els que es llancen al nomadisme digital, gràcies a la promesa de llibertat i a una comprensió diferent de l’estil de vida i el treball. Els avenços tecnològics, la revolució digital i les noves formes de comunicar-nos són els artífexs d’aquests perfils, les prioritats a la vida dels quals, diferents de l'”establert”, impulsen un moviment que és més que una forma de treballar. El nomadisme digital s’entén com un estil de vida.

Proliferació de professions i sortides professionals

La cultura laboral canvia i, amb ella, les professions. No només ens hem adonat que és possible treballar des de casa, sinó que hi ha oficis, i alguns estan naixent, permeten múltiples formes d’adaptabilitat. Informàtica, màrqueting o fotografia, per citar-ne alguns, són aquest tipus de feines que permeten treballar per a una empresa, sense haver d’estar present a l’oficina i amb total llibertat de moviments, sigui on sigui. AutomatticZapier Invision són algunes de les organitzacions que aposten per aquest sistema de treball remot.

Així mateix, sempre hi ha la possibilitat, cada vegada també més estesa, d’exercir com a freelance. A més dels oficis anteriorment comentats, han tingut gran impuls altres com el mentoring o coachingpodcaster, youtubergrowth hacker, que permeten que un professional pugui oferir els seus serveis a tercers, en diferents projectes. Sergio Duartegrowth hacker que ha treballat amb diferents marques o Esther Rodríguezproject manager de Inteligencia Viagera, entre altres projectes, poden servir d’exemple.

Un altre camí molt estès és el de l’emprenedoria i la creació de negocis digitals i infoproductes. Escuela Nomada Digital és un negoci en línia que es basa a explicar el nomadisme digital i ofereixen diferents continguts i cursos. A partir d’aquí, són molts els que es llancen a utilitzar els seus coneixements i creen els seus propis projectes, com Salut MinimalistaRubenguo o Criar con Alma. Totes, històries que van començar quan van decidir trencar amb la vida establerta i es van llançar a l’aventura per poder viure d’allò que volien i com volien fer-ho.

Nomadisme digital: no tot és or el que llueix

Una dada a tenir en compte és la idealització que en moltes ocasions es fa de treballar com a nòmada digital. Una visió d’algú que ha tingut èxit i ha trobat el seu nínxol de mercat i pot treballar des de llocs paradisíacs. No obstant això, per ser nòmada digital s’ha de complir una sèrie de requisits, com la gestió del temps, la inversió inicial, dependència d’internet i connexions, formació constant en diversos camps (informàtica, màrqueting, etc) i el compliment dels objectius que hagi marcats. Així mateix, cal tenir en compte altres elements com impostos, transports, allotjaments, etc. No és tan fàcil com pot semblar en un inici i existeixen moltes variables a valorar.

Al cap i a la fi, com tot en aquesta vida, té un preu. Ser nòmada digital ofereix llibertat i gran flexibilitat laboral, però també implica grans dosis de sacrifici, afrontar reptes diaris i saber organitzar el temps i recursos d’una manera eficient. A poc a poc, serà una alternativa viable per a molts més i una tendència a l’alça a tenir en compte, ja que la cultura empresarial canvia i les maneres de connectar-nos i comunicar entre nosaltres ja no és la mateixa. Pot ser que el nomadisme digital sigui un dels grans trets del futur en el món laboral, anant més enllà del teletreball i permetent-nos treballar des d’on sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn