25 de setembre de 2020

#077 Idea de la setmana: monitorar la salut en temps real

Si les eines digitals s’han convertit en una extensió del nostre propi cos, que utilitzem per comprar, xatejar o treballar, per què no hauríem d’utilitzar-les per cuidar i controlar la nostra salut? 

Actualment, gràcies a algunes aplicacions i plataformes digitals, ens hem convertit en ciutadans més autònoms i capaços de tenir un coneixement més accessible de la nostra salut. D’aquesta manera podem analitzar les dades i, fins i tot, preveure o detectar possibles anomalies.

Una app d’Amazon mesura el greix corporal

Fins fa poc, les polseres intel·ligents estaven molt destinades a un públic que volia controlar pulsacions, calories cremades o metres recorreguts. Ara han evolucionat notablement. Moltes, i degut a la necessitat de descartar contínuament una possible infecció per coronavirus, medeixen la temperatura corporal i alerten a l’usuari si té febre.

En aquest sentit destaca l’app que ha llançat recentment Amazon. Es tracta d’Amazon Halo, una plataforma de salut formada per un servei de subscripció i una polsera intel·ligent que permet escanejar el cos en 3D per detectar la grasa corporal. Crida l’atenció que l’Halo, a diferència de la gran majoria, no té pantalla per evitar les interrupcions que provoquen les notificacions constants.

L’aplicació d’Amazon Incorpora un sensor òptic per a detectar la freqüència cardíaca, un altre per a la temperatura, un acceleròmetre i dos micròfons. Els micròfons permeten al giny detectar l’estat d’ànim de la persona a partir de diverses gravacions que pren al llarg del dia. La polsera destaca, a més, perquè a través a la càmera del mòbil pot fer un escàner del cos de l’usuari, generar un model tridimensional i mostrar el percentatge de greix. Halo també registra els períodes de son i l’activitat física. El dispositiu de moment només està disponible als Estats Units per 99,99 dòlars.

Polseres que indiquen temperatura, pressió i oxigen en sang

D’altres models de smartwatches més modestos que han sortit fa poc al mercat i que incorporen l’indispensable termòmetre post pandèmia són el Fitness Band Therm HR, que mostra contínuament la temperatura corporal a la pantalla. Disposa també d’un monitor del ritme cardíac dinàmic de 24 hores que permet fer un registre continuat. A més, si es vincula amb l’aplicació gratuïta Wearfit 2.0. pot recollir informació de l’activitat física realitzada, marcar fites esportives diàries o comprovar quan ens falta per assolir-les. L’app incorpora un registre d’hores i de qualitat del son.

En la mateixa línia, el rellotge Agptek pren la temperatura les 24 hores del dia i avisa quan aquesta és superior al 37,5 graus. El mateix fa la polsera intel·ligent Dragon Slay que, en aquest cas, vibra quan detecta més de 37,5 graus. Aquesta, conectada al smartphone a través de l’app DayBand, sincronitza les dades del ritme cardíac, la pressió arterial i l’oxigen en sang.

Dianhai també mesura temperatura, freqüència cardíaca, les hores de son i ofereix recordatoris per intentar vèncer el sedentarisme. Té la particularitat, a més, que admet la medició de temperatura tant al canell com el front. Sincronitza les dades amb el del mòbil per oferir informes d’estadístiques sobre la salut de l’usuari.

Alguns dispositius més avançats incorporen, fins i tot, podòmetre, seguiment multimoviment o monitorització de la pressió arterial. És el cas del rellotge intel·ligent Hawk Li, que, a més, disposa d’eines per establir objectius en diferents modalitats esportives. 

 

Eines per assolir objectius saludables

Paral·lelament, hi ha aplicacions que surten del segment de les polseres intel·ligents i que se centren en oferir informació o ajuda sobre un aspecte concret relacionat amb la salut. Water your body té per objectiu que l’usuari begui aigua de manera regular. La única cosa que cal fer és registrar el pes i indicar cada cop que es beu aigua. Si no es beu aigua prou sovint, sona una alarma. 

Quite Now és una eina concebuda especialment per a les persones que volen deixar de fumar. Està recomanada pels metges i metgesses, i els usuaris han de registrar l’últim dia en què han fumat, el consum mitjà de tabac diari, el preu de cada paquet de tabac i els anys que fa que fuma. L’aplicació mostra d’una manera molt clara l’estalvi que fa l’exfumador i els dies de vida que va guanyant. L’aplicació, a més, té un xat perquè els usuaris puguin comentar l’experiència i donar-se suport.

Una altra app que persegueix un objectiu saludable és DietPoint. Pensada per a les persones que volen aprimar-se o simplement millorar l’alimentació, elabora una sèrie de dietes perquè l’usuari triï la que més s’adapti a les seves necessitats.

 

Un cop de mà en el control de malalties

Per al control de malalties, existeixen aplicacions que posen en contacte pacient amb professionals mèdics. L’app Vida permet demanar cita. La primera consulta és gratuïta i les següents tenen un cost de 20 euros. En canvi, l’aplicació Yo te cuido va adreçada a cuidadors de persones amb Alzheimer. Resol dubtes i ofereix un espai de trobada, un fòrum, per contactar amb persones amb el mateix perfil. Per a les persones amb diabetis, s’ha creat l’eina ‘Diabetes a la carta’, que els ajuda a organitzar i gestionar l’alimentació (i les quantitats de sucre). 

Imprescindible mencionar aquí també Radar Covid, l’aplicació  de rastreig de contactes amb casos positius de Covid. L’app envia alertes als usuaris de forma anònima sobre el risc d’exposició davant un possible contacte en els últims 14 dies amb una persona que posteriorment ha confirmat ser positiva per coronavirus. D’aquesta manera, l’app utilitza la tecnologia Bluetooth de el dispositiu mòbil, detecta el risc de possible contagi i facilita instruccions sobre com procedir.

I, en el capítol d’emergències sanitàries, també s’han desenvolupat aplicacions específiques. Safe365, per exemple, permet sota el consentiment dels nostres familiars, saber la ubicació exacta en cas d’urgències. D’altra banda, Medical ID recull totes les nostres dades mèdiques (grup sanguini, malaltia crònica, al·lèrgies, etc) al nostre mòbil per poder-nos atendre en cas d’emergència. Fins i tot, existeix una app que ajuda en cas d’haver de practicar primer auxilis, explicant el pas a pas, segons si es tracta d’un cop de calor, d’una hemorràgia, asfíxia, etc.

En definitiva, la irrupció de nombroses eines tecnològiques senzilles però efectives, pensades per al consumidor final, permeten a les persones a ser cada cop més conscients i responsables del seu estat de salut. La possibilitat de recollir dades, analitzar-les i comparar-les, permet portar un control del nostre cos i, fins i tot, anticipar-nos a possibles problemes de salut. Per altre costat, la infinitat d’apps per aconseguir portar una vida més saludable aplanen el camí. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn