9 d'octubre de 2020

#079 Idea de la setmana: tecnologia que es porta posada

Que ens quedi bé, que ens abrigui, que sigui còmoda… i ara que ens doni un cop de mà. El sector de la moda ha obert la porta als teixits intel·ligents i ara, quan anem a comprar roba no només tindrem en compte la talla, el color o el preu, sinó que també podem prestar molta atenció a les prestacions de valor afegit que ens ofereix una determinada peça de roba. 

Es tracta d’un sector relacionat amb la tecnologia que ens podem posar (wearable), que ha arribat per superar al de les polseres d’activitat i els smartwatches; i també relacionat amb l’evolució dels teixits i materials, cada cop més innovadors. La gràcia d’aquesta tecnologia que es pot portar posada és que ha de passar desapercebuda, ja que el dispositiu ha d’acabar essent la mateixa peça.

De fet, aquesta tardor ja hi haurà qui podrà contestar al mòbil fent un simple toc a la nansa d’una motxilla. Es tracta de la Konnect-i Backpack Samsonite. Dissenyada en dues mides, la motxilla permet realitzar diverses operacions del mòbil, simplement tocant les nanses. És possible controlar la reproducció de l’smartphone, activar Google Assistant, demanar l’hora, fer una selfie, acceptar trucades i moltes altres opcions. Es tracta d’una de les peces desenvolupades pel Project Jacquard de Google i que té per objectiu dotar les peces de vestir i els accessoris de connectivitat. 

La motxilla funciona gràcies al xip que porta incorporat i un cop l’usuari s’ha descarregat l’app de Jacquard al mòbil. App i xip es connecten per Bluetooth. La motxilla es pot comprar des del web oficial de Samsonite per un preu de 219,99 dòlars per a la versió estàndard i 199,99 dòlars per a la versió Slim.

Moda amb tacte

Altres marques que s’han aliat amb Google dins de Project Jacquard són Levi’s o Adidas. La primera va crear una jaqueta texana que permetia, fent gestos amb les mànigues, controlar el telèfon mòbil. Després, amb Adidas, va desenvolupar unes soles per a sabatilles esportives, que són capaces de captar i descriure detalls tècnics de la pràctica del futbol. Per exemple, poden comptar les passades que es realitzen o la força amb què es xuta una pilota. 

Pel que fa a peces de roba connectades, també trobem l’exemple de les sabatilles que, sincronitzades amb el mòbil, són capaces d’indicar al seu usuari com arribar al seu destí. Es tracta de les Sneakairs, que porten uns petits dispositius a la sola formats per sensors de GPS i vibració.

Teixits que hidraten, perfumen i combaten la cel·lulitis

Els teixits que interactuen amb la nostra pell ja estan a l’ordre del dia. Hi ha texans que hidraten, perfumen i aprimen. Els Colette Fragance jeans, de la firma Salsa, fan olor de fruita, gràcies a les microcàpsules aplicades a la tela de cotó i elastà. L’olor aguanta fins a 20 rentades. 

Per la seva banda, els texans Mohicano fan que la pell es torni més elàstica, gràcies a l’alliberament de nanopartícules d’àloe vera, aminoàcids o enzims. Aquestes substàncies estimulen el col·lagen, la regeneració cel·lular i l’elastina. Una altra tela de la mateixa marca conté materials bioceràmics que produeixen un efecte tèrmic, fent que es dilatin els vasos sanguinis, eliminant toxines i oxigenant la pell.

En tercer lloc, els jeans Denim SPA de Wrangler hidraten, calmen i són anticel·lulítics. Uns porten mantega de karité i oli de llavor d’albercoc, cosa que ataca directament la cel·lulitis; i uns altres aporten una dosi d’hidratació, ja que estan impregnats d’extracte d’olivera, jojoba i vitamina E. 

Fins i tot existeixen peces que, en el món de l’esport, ofereixen altes prestacions. Un exemple és la samarreta interior per a ciclistes de Dryarn i Outwet que, en contacte amb la pell, subministra substàncies minerals a l’esportista durant l’esforç físic, ajudant a controlar la set, reduint la suor i ajudant al cos a mantenir una temperatura constant. 

Teles que absorbeixen o eliminen substàncies

Si fins ara parlàvem de peces de roba capaces d’aportar substàncies a la pell, a l’altre costat trobem teixits que absorbeixen o eliminen substàncies. Per exemple, hi ha marques com Smartex, especialitzades en la confecció de peces antitaques, capaces de repel·lir tota mena de líquids. També existeixen calces que absorbeixen el flux menstrual, i que eviten els productes d’un sol ús com els tampons i compreses. Dues de les marques més conegudes a Espanya són Cocoro i Etam. En la mateixa línia, la marca Sutran evita la suor excessiva i les taques que produeix a la roba, eliminant l’olor i, fins i tot, reduint el planxat de la roba. Els teixits antitaques, tot i el seu aspecte polit, solen tenir una nanosuperfície molt rugosa, que fan que les substàncies no hi penetrin. 

Algunes peces es valen de l’aplicació de l’efecte conegut com a Flor de Lotus, pel qual, gràcies a procediments nanotecnològics, s’ha aconseguit reproduir l’efecte auto-netejador que tenen algunes plantes i ales d’insectes. El resultat són superfícies completament hidrofòbiques que repel·leixen l’aigua, la brutícia i les taques.

Roba refrescant o que aporta calor

Existeixen també peces de roba que canvien de color segons la llum o la temperatura, robes que són resistents als plecs i arrugues i que poden mantenir una sensació tèrmica freda a l’estiu o càlida a ple hivern. S’han creat teixits específics a partir de materials conductors d’electricitat i calor, que són utilitzats en peces per a fer activitats hivernals o pel busseig en aigües fredes. També hi ha marques com Columbia que fabrica roba esportiva i roba de llit que absorbeixen la humitat i regulen la temperatura. Les peces estan formades per uns petits anells fets d’un polímer especial que s’expandeixen quan entren en contacte amb la humitat de la suor, facilitant la circulació d’aire i propiciant una sensació refrescant.

A l’altre costat, Under Armour ha desenvolupat Infrered, una tinta amb pigments de ceràmica que absorbeixen i retenen la calor durant més temps. 

Moda que mira per la salut

En un altre camp, trobem peces de roba que tenen per objectiu millorar la salut o prevenir futurs problemes mèdics. Hi ha wearables que ens ajuden al fet que tinguem una bona postura i d’altres, com les malles Nadi, que vinculades a una app per descarregar al mòbil corregeix moviments de ioga. En la mateixa línia, s’han creat teixits capaços de detectar i registrar paràmetres fisiològics (ritme cardíac, respiració, temperatura), i biofibres que ajuden a la cicatrització de la pell. També hi ha teixits, com els del llençol Zazen que redueixen l’estrès gràcies a la neutralització de l’electricitat estàtica.

La roba intel·ligent forma part de la quarta revolució industrial tèxtil, un sector que, segons Cientifica Research, s’estima que el 2025 arribarà a un volum de negoci superior als 130.000 milions de dòlars, Tot i això, tampoc cal perdre de vista que ja han passat més de 20 anys des que els investigadors d’aquest sector van començar a treballar en teixits intel·ligents amb bons resultats, però fins que no ha arribat l’era digital els avenços no s’han desplegat significativament ni arribat a la majoria de consumidors i consumidores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn