11 de juny de 2021

#013 història de la setmana: Nellie Bly, la veritable Phileas Fogg

Hi ha persones que no conceben un “no pots fer-ho”, es neguen davant tal definició. Elizabeth Jane Cochran és un dels grans exemples d’això i molt més. Perquè parlem de la dona pionera del periodisme encobert, la primera reportera a fer periodisme de recerca. Nellie Bly, el seu pseudònim, es va encarregar de trencar totes les barreres de gènere que se li posaven per davant i denunciar totes aquelles actituds i accions que considerava abusives. Va remoure consciències sobre el tracte a les dones en diferents aspectes de la vida i, a més, es va encarregar també de demostrar que podia fer la volta al món en menys temps que Phileas Fogg.

Tot va començar amb un text en The Pittsburgh Dispatch titulat “Per a què són bones les noies”. Una jove Nellie Bly no va poder contenir la seva indignació davant tal escrit, un text que traspuava misogínia i criticava el paper de la dona a la societat, on havia de veure’s relegada únicament a cuidar de la família. Nellie, sota el pseudònim d'”Òrfena Solitària” va enviar una carta de resposta carregada d’ira i d’una prosa de talent que va fascinar al director, George Madden. Aquest, després d’animar-la a escriure un article complet de resposta, li va oferir un lloc a temps complet i li va proposar el pseudònim de Nellie Bly.

No obstant això, el periodisme de l’època per a dones es basava en temes de moda, jardineria o teatre. Tot allunyat dels temes que interessaven a Nellie, que va acabar per prendre la dràstica decisió de marxar a Mèxic i treballar per lliure com a corresponsal. Allí, tocant assumptes que li interessaven més, com la corrupció i l’explotació dels pagesos, va acabar guanyant-se l’enemistat del dictador Porfirio Díaz. Tot això en menys de 6 mesos, després dels quals va haver de fugir del país i mudar-se a Nova York.

Nellie, a l’estil d’Alice Gould

Una vegada a la ciutat americana, Nellie va trucar a la porta de Joseph Pullitzer, director del New York World. Allà se li va assignar un perillós reportatge: infiltrar-se en un manicomi com a malalta i fer un reportatge sobre el tracte que tenien els pacients. Com si es tractés de la trama de “Los renglones torcidos de Dios“, Nellie va fingir sofrir una demència i va aconseguir que els responsables de l’alberg on estava truquessin a la policia, l’examinés un professional i l’acabessin certificant com a dement.

Una vegada al psiquiàtric, Nellie va poder descobrir que diverses persones eren allí sense sofrir cap demència, però que tenien problemes econòmics. Mancant alternatives més econòmiques, decidien entrar en el psiquiàtric per tenir l’opció d’estar a un lloc cobert. Així mateix, va poder observar que una vegada certificada inicialment com a dement, les proves no van servir per a demostrar que fingia i va acabar al manicomi femení de Blackwell’s Island. Allí, Nellie va haver de suportar les dures condicions de les pacients, així com veure les diverses negligències dels psiquiatres, que feien una vegada i una altra les mateixes preguntes als pacients sense importar quines fossin la resposta.

Al cap de deu dies de ser tancada i assistir a tota mena d’aberracions, va ser alliberada mitjançant l’advocat del diari. Una vegada fora, no va trigar a publicar un reportatge que va tenir gran repercussió: els psiquiatres i infermeres van haver de demanar disculpes i es va destinar una gran quantitat de diners a canviar les condicions de vida de les persones recloses. Així mateix, Nellie va saltar a la fama en la premsa escrita, on es va especialitzar en periodisme d’infiltració, donant a conèixer altres problemes socials, com les irrisòries condicions laborals de les obreres o com les farmacèutiques podien subornar a una sèrie de diputats.

Va vèncer a Philleas Fogg

Com a curiositat, tal era l’ímpetu que tenia a trencar barreres i demostrar que tot era possible, va plantejar el repte de fer la volta al món en menys de 80 dies, desafiant a l’obra de Julio Verne. Es va trobar amb diverses negatives sobre si tindria possibilitats de fer-ho, partint de la base que era dona. Allò només va servir per a motivar-la i, després d’una sèrie d’aventures que donarien per a una altra història de la setmana, va aconseguir la gesta (fins i tot va conèixer a Julio Verne durant el viatge) en 72 dies.

Després d’un temps com a reportera estrella, Nellie es va casar i va decidir aparcar el periodisme per a dedicar-se a la gestió de l’empresa del seu marit. Després de la mort de la seva parella i la fallida de l’empresa, Nellie va tornar al periodisme exercint de reportera de guerra durant la Segona Guerra Mundial, va ser confosa amb una espia anglesa i va ser arrestada, entre altres aventures. Desgraciadament, en 1922, amb 57 anys, Nellie Bly va morir d’una pulmonia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn