12 de novembre de 2021

Un dia sense notícies: #035 història de la setmana

Actualment vivim en una societat saturada d’informació, en la qual ens arriben diferents notícies i informacions des de múltiples canals, siguin la ràdio, televisió, mitjans digitals, xarxes socials, etc. Un torrent d’informació moltes vegades difícil de processar, on cada dia i a cada moment ocorre un fet remarcable. Però, us imagineu un dia posar el telenotícies i que, simplement, s’informi que no hi ha res per explicar? Doncs això va ocórrer a, ni més ni menys, que la BBC, l’abril de 1930.

“Bona nit. Avui és Divendres Sant. No hi ha notícies” Així obria el presentador de la BBC l’informatiu vespertí del divendres 18 d’abril de 1930, per, a continuació, oferir 15 minuts d’un concert de piano. I és que, segons sembla, no hi havia res a explicar. Després, es va retornar la retransmissió des de Londres de la representació de l’òpera de Wagner que s’estava emetent.

Però, realment no hi havia res a explicar?

Pot resultar impossible i, en certa manera, així és. Es complien 4 anys de la fi de la multitudinària vaga general que va arribar a paralitzar les principals ciutats del Regne Unit com Londres o Glasgow. Aquesta vaga, encapçalada per miners i treballadors de transport, és considerada per molts com l’única vaga general que s’ha produït al país, així que parlem d’una efemèride realment noticiable. No obstant això, la BBC era una cadena encara molt jove i molt lligada al govern. Des de les altes instàncies no es deia què havia de sortir i què no, però sí que era evident que recordar alguns esdeveniments podria ser contraproduent, per la qual cosa la cadena ho va preferir obviar-los.

A més, cal tenir en compte que parlem d’una època en la qual els recursos per rastrejar notícies eren menors, tant per capacitat tecnològica com de personal, i les cadenes depenien en gran part de les agències. A part d’un recordatori negatiu, no es va trobar res millor que el públic hagués de sentir que no fos el concert de piano que finalment es va emetre. El que es pot dir que va ser un dia tranquil a la redacció. D’aquests ja no queden.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn