10 de desembre de 2021

Ali Dia, una carrera futbolística de 50 minuts #039 història de la setmana

Corria la temporada de 96-97 amb un Southampton en hores baixes, una crisi de resultats i una plaga de lesions assolant l’equip. En aquestes, una trucada d’un dels millors jugadors del moment: George Weah. El davanter liberià es posava en contacte amb l’entrenador de l’equip, Graeme Souness, per recomanar-li un jugador que apuntava maneres i estava sense equip i que, casualment, era el seu cosí, Ali Dia. L’entrenador, necessitat d’efectius, va accedir a donar-li una oportunitat i va arribar a debutar a la Premier League enfront del Leeds. 50 minuts va durar dins el camp deixant totalment clar que no era un jugador professional. L’endemà, va rescindir contracte.

Com va ser possible? Doncs per diverses raons. La primera és que, òbviament, no va ser George Weah el que va fer la trucada a Graeme Souness. Temps després, quan Souness li va voler demanar explicacions al davanter, Weah va afirmar no saber res del que li estava explicant i que no tenia cap cosí anomenat Ali Dia. Aquí va ser on l’entrenador es va adonar que havia estat enganyat. I és que la persona que realment va fer la trucada va ser un estudiant, company d’Ali Dia a la Universitat de Northumbria on cursaven econòmiques.

Per què Souness va creure en aquesta trucada? Doncs perquè en aquella època internet no era tan estès i eficient, així que tocava creure en una tercera part. L’estudiant que es va fer passar per George Weah era sabedor que l’opinió de la Pilota d’Or de 1995 seria un argument de pes. A més, estava el factor de la plaga de lesions, on l’entrenador es trobava en un embolic i necessitava urgentment efectius. Pel que, malgrat no haver sentit parlar d’ell ni saber qui era, va acabar accedint a oferir-li una prova gràcies a qui anomenava.

I no es van adonar fins al partit? El jugador va arribar sense temps per entrenar i Souness tenia previst provar les seves habilitats amb l’equip reserva que s’enfrontava a l’Arsenal. No obstant això, les pluges van obligar a anul·lar el partit sense que l’entrenador pogués veure al seu nou pupil al camp. Així que, acuitat per la necessitat, va decidir incloure-ho a la llista per al següent partit de la Premier League enfront del Leeds. El dia del partit, l’estrella del SouthamptonLe Tissier, va haver de sortir lesionat i va ser l’oportunitat d’Ali Dia. Va entrar en el camp al minut 32 per tenir una oportunitat de gol, que va ser l’única cosa que va fer al camp. No sabia posicionar-se, no entenia de tàctica i anava perdut corrent darrere la pilota i ni tan sols tenia condicions físiques i tècniques. 50 minuts després sortiria del camp.

I què va ocórrer després? Doncs, primer, cal destacar que Dia  havia jugat a futbol anteriorment i ho va continuar fent, però en equips amateurs i semiprofessionals i participant en pocs partits. És a dir, que s’havia dedicat al futbol com hobbie combinat amb els seus estudis, però res més. Això sí, va acabar llicenciant-se en Econòmiques i encara relacionat amb el futbol, perquè va treballar en G02 Football Representation, una agència de representació de futbolistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn