17 de desembre de 2021

The Million Dollar Homepage #040 història de la setmana

Aviat farà 17 anys que un jove estudiant va decidir tirar-se a la piscina en voler aconseguir diners per poder seguir estudiant. El resultat? En pocs mesos, tenia un milió d’euros. Com ho va aconseguir és la clau d’aquesta història en la qual el protagonista, Alex Tew, va ser capaç de fer que les marques paguessin per formar part de la història viva d’internet. 

El 26 d’agost de 2005, un jove estudiant anglès tenia com a única obsessió fer diners per pagar-se un curs de gerència empresarial a la Universitat de Nottingham, a Anglaterra. En lloc de dedicar el seu temps a buscar feina com hauríem fet tots, ell va pensar que tenia una idea millor per pagar-se els estudis.

Va ser en aquell moment quan Alex Tew va decidir llençar-se a la piscina i crear el que encara avui dia se segueix coneixent com «La Pàgina del Milió de Dòlars». Era i segueix sent un portal d’internet que oferia el seu espai en blocs de 10 per 10 píxels, a un preu fix d’un dòlar cada píxel. La frase que encapçalava la pàgina web, “Own a piece of internet history” (Posseeix una part de la història d’internet), va crear autèntic furor en el seu dia.

“Own a piece of internet history” 

El seu únic objectiu, doncs, era recaptar fons per a la seva educació i podríem dir que va tenir un èxit espectacular. La cobertura mediàtica i la bogeria per ser “part de la història d’Internet”, van fer que en pocs mesos el fundador, Alex Tew, superes el milió de dòlars. El portal estava complet: 1.037.100 dòlars recaptats.

I és cert que inicialment tenia tota mena d’anunciants, des del diari britànic The Times a casinos en línia. Ell mateix havia dit que la pàgina era per a “qualsevol que volgués comprar píxels”. Setze anys després del llançament original, la pàgina del milió de dòlars continua activa amb el mateix aspecte i estructura que el primer dia, tot i que amb molts errors dels enllaços interns de cada apartat.

Segons un estudi de fa un parell d’anys de la Universitat de Harvard, la meitat dels enllaços són actualment inaccessibles o redirigeixen a altres dominis. Per altra banda, l’autor de l’èxit, Alex Tew, ha tingut una trajectòria irregular amb els negocis, rodejat de molts projectes fracassats. Avui dia està centrat en Calm, una app per dormir bé, relaxar-se i meditar que ha aconseguit situar-se entre les eines més descarregades de l’App Store d’Apple i Google Play.

El web ha canviat molt, no és ni l’ombra del que va ser en el seu dia. Els imperis digitals que aquell dia governaven el món i semblaven indestructibles avui no arriben ni a peces de museu. El que aquell dia semblava el millor va anar sent reemplaçat per altres píxels i així deixant un rastre i un llunyà esbós del que es podria considerar el que un dia va ser la història viva d’internet. La Pàgina del Milió de Dòlars era la moda i tots corrien a comprar un tros d’ella per formar part d’un concepte encara poc conegut com era l’e-commerce. Avui dia és molt diferent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn