10 de gener de 2020

040 idea de la setmana: les professions que venen

En el context de la internet de les coses, que vam repassar en l’anterior idea de la setmana, és important recordar a les persones que hi ha darrere, les que s’encarregaran d’impulsar i implementar aquestes noves tecnologies. Parlem de les professions d’un futur que ja és aquí.

Data Mining, Data Scientist, Machine Learning Scientist / Engineer, Consultor NLP, AI Developer. Tots aquests termes ens aniran sonant cada vegada més, ja que són alguns dels oficis que més demanda tindran per part de les empreses, segons alguns informes de portals especialitzats com Linkedin. El desenvolupament de plataformes que acceptin o permetin treballar amb aquestes tecnologies serà clau per destacar i, sobretot, sobreviure a una competència atroç. Les empreses més poderoses del sector fa temps que tenen la seva estratègia en aquestes tecnologies i “s’enfronten” pels millors professionals del sector. Apple, durant l’any anterior, es va fer amb un especialista (ex de Google) en IA i es va fer amb Silk Lap, startup d’intel·ligència artificial.

En la societat actual, produïm més dades en dos dies que en un segle d’història. És una dada que reflecteix el pes i la importància que tindran (i tenen) les dades en el nostre dia a dia. Per això, professions com Big Data Analyst o Consultor de Cloud seran de les més demandades, ja que s’acosten tendències com l’evolució de l’analítica augmentada o l’augment d’ús d’assistents virtuals. Tal com repassa un altre portal de referència com Infojobs, treballs que tenen relació amb dades, com pot ser programació de Blockchain, també estan patint un gran increment. En paraules d’Antonio Conde, director de IOT i Transformació de Cisco Espanya, “les dades són el nou petroli”.

Una altra dada per mesurar la importància que tindran aquests camps és la creació de graus, cursos i màsters per formar-se en aquestes disciplines, algunes de les quals no existien fa gaire. Exemples els trobem en master.d, iebschool, així com en moltes altres. També hi ha universitats que ofereixen diferents opcions ,i fins i tot, noves carreres com el Grau en Ciència i Enginyeria de Dades (Universitat Politècnica de Catalunya), Business Data Analytics (Universitat de Mondragón) o el Grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (Universitat Autònoma de Barcelona ). Fins al mateix govern crea iniciatives per formar i fomentar el talent digital, com Barcelona Digital Talent.

No tot és tecnologia

Malgrat que, probablement serà el sector crític, no tot és tecnologia. Els canvis socials que anirem veient, així com noves oportunitats de mercat, també afavoriran a l’impuls d’algunes professions com la de customer success. Les activitats comercials continuen dinamitzant el mercat, de manera que perfils com l’anterior, amb un coneixement tècnic i bones capacitats comunicatives i estratègiques semblen essencials.

Així mateix, tal com repassa l’informe de Randstad, els perfils de formació mitjana continuaran tenint protagonisme. L’educació o el sector administratiu seran dos camps que rebran gran demanda, a causa, en part, a la digitalització empresarial i la necessitat de formació en noves tecnologies i disciplines. Altres camps com la comunicació i el màrqueting, en constant evolució, continuaran amb el seu creixement i seran fonamentals per a les empreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Segueix-nos a LinkedIn